Benjamin Netanyahu (till höger) mötte på tisdagen anhöriga till Gazagisslan.
Benjamin Netanyahu (till höger) mötte på tisdagen anhöriga till Gazagisslan. Bild: Kobi Gideon/Israeliska regeringens presstab via TT

Netanyahu till högergrupp: Vi tar Rafah oavsett

Civila har börjat evakueras från Rafah i Gazaremsan inför en israelisk militäroffensiv – som blir av oavsett hur det går i fredssamtalen.
Det försäkrar premiärminister Benjamin Netanyahu de anhöriga till gisslan som motsätter sig förhandlingar.

ANNONS

Den israeliska militären, IDF, har nu enligt Netanyahu börjat med de evakueringar av civila som ska göras innan en offensiv kan börja, rapporterar israeliska medier.

– Tanken på att avsluta kriget innan vi uppnått alla våra mål är oacceptabel, säger han vid ett möte med anhöriga till de israeler som tagits gisslan av Hamas i Gaza.

– Vi ska gå in i Rafah och förinta alla Hamas-bataljoner där, med eller utan en överenskommelse.

Till saken hör att de anhöriga i mötet kom från Tikva och Gvura – mindre högergrupper som motsätter sig alla samtal och eftergifter. De säger sig sätta landet främst, även om det drabbar deras nära och kära som hålls fångna av Hamas i Gaza.

ANNONS

Anklagar Netanyahu

Den större organisationen för anhöriga, med det engelska namnet Hostages and missing families forum, har i stället lierat sig med de regeringskritiker som utgjorde en högljudd opinion redan före kriget.

De anklagar Netanyahu för korruption och vanstyre, och vid stora dagliga demonstrationer i Tel Aviv är ett av slagorden nu "Rafah kan vänta, gisslan kan det inte" – alltså att han borde prioritera att få hem gisslan framför militära mål.

Netanyahus styre är en brokig koalition som ofta inte är överens inbördes. Häromdagen sade utrikesminister Israel Katz att "om en överenskommelse träffas så kommer vi att ställa in offensiven" och att frisläppandet av gisslan är regeringens "högsta prioritet".

Bygger tältstäder

Men enligt militären gömmer sig Hamas milismän bland de cirka 1,5 miljoner civila som tagit sin tillflykt till staden Rafah i södra Gazaremsan. Där tros också fortfarande finnas smuggeltunnlar från Egypten, där varor förs in och försörjer Hamas krigsekonomi.

Tidigare har det rapporterats att Israel börjat bygga tältstäder nära Khan Yunis, storstaden strax norr om Rafah. Det har tolkats som att evakueringar förbereds.

Samtidigt har hjälporganisationer larmat om att det blir svårt att under ordnade former flytta på så många nödställda.

Denna före/efter-bild visar nya tältstäder nära Khan Yunis.
Denna före/efter-bild visar nya tältstäder nära Khan Yunis. Bild: Maxar Technologies via AP/TT
ANNONS