På den franska dagstidningen Le Parisiens förstasida står det 'Och vad gör vi nu?' efter söndagens val.
På den franska dagstidningen Le Parisiens förstasida står det "Och vad gör vi nu?" efter söndagens val. Bild: Malin Carlsson/TT

Nästa franska svåra fas: Hitta premiärminister

"Och vad gör vi nu?" står det på framsidan till dagstidningen Le Parisien dagen efter den andra omgången i parlamentsvalet. Och det är den stora frågan, när spänningen från valkvällen har lagt sig. Vad gör Frankrike nu?

ANNONS

Frågan om vem som kommer flytta in i premiärministerresidenset Matignon efter avgående premiärminister Gabriel Attal står utan svar.

Attal lämnade på måndagen in sin avskedsansökan till president Emmanuel Macron – som i sin tur vägrade acceptera den. Macron menar att landet behöver en premiärminister för att "upprätthålla stabiliteten".

Fram till klockan 20.00 på söndagskvällen trodde många, både i och utanför Frankrike, att nästa premiärminister skulle heta Jordan Bardella och komma från ytterhögerpartiet Nationell samling (RN), som i alla undersökningar såg ut att bli störst.

Vänsteralliansen störst

Vänsteralliansen Nya folkfronten (NFP) som består av det radikala vänsterpartiet Okuvade Frankrike, socialistpartiet, ekologisterna och kommunisterna gick oväntat starkt fram och knep förstaplatsen som största allians framför ögonen på RN och dess allierade.

ANNONS

Trots glädjen på vänstersidan är vägen framåt långt ifrån rak och friktionsfri. Nu väntar en snårig kohandel mellan vänstersidan och Macrons mittenallians där de båda sidorna ska enas om vem som blir premiärministerkandidat.

– Jag tror att det kommer bli ett svårt "samboskap" och landet kommer inte att avancera särskilt mycket de tre kommande åren, säger Alice Lafont som TT träffar i Paris 18:e arrondissement.

Hon tror att det blir en premiärminister från vänstersidan.

– Jag tror att det skulle kunna bli Olivier Faure (socialistpartiet), men det är svårt att säga.

"Republikansk front"

Vänstern och mittens mobilisering gjorde att deras försök att skapa en "republikansk front" lyckades.

I flera valkretsar fanns det efter första omgången tre möjliga kandidater. Den republikanska fronten skulle mer eller mindre tvinga väljare att rösta på en kandidat som de kanske egentligen inte önskade, genom att en av de två vänster- eller mittenkandidaterna i valkretsar med tre kandidater hoppade av.

Det var länge osäkert om det skulle lyckas, eftersom vänstern och mitten i många avseenden står långt ifrån varandra. På båda sidor finns det de som absolut inte vill ha med den andra sidan att göra, något som kommer spilla över i valet av premiärminister.

Många som TT pratar med tror att det kommer bli svåra förhandlingar mellan allianserna nu. En av dem är Maurice. Han är glad att den politiska turbulensen ser ut att kunna lugna sig.

ANNONS

– Men det kommer bli svårt att hitta en premiärminister, säger han till TT.

Den franska pressens förstasidor präglas av valet på måndagen. Nu är den stora frågan vad som kommer hända härnäst.
Den franska pressens förstasidor präglas av valet på måndagen. Nu är den stora frågan vad som kommer hända härnäst. Bild: Malin Carlsson/TT
Alice Lafont är lättad över valresultatet.
Alice Lafont är lättad över valresultatet. Bild: Malin Carlsson/TT
ANNONS