Elon Musk ber om ursäkt för ett antisemitiskt inlägg han gjorde på plattformen X, tidigare Twitter, som han äger.
Elon Musk ber om ursäkt för ett antisemitiskt inlägg han gjorde på plattformen X, tidigare Twitter, som han äger. Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Musk varnar annonsörer för att "utpressa"

Teslas vd och X-ägaren Elon Musk ber om ursäkt för ett inlägg som uppmuntrade en antisemitisk konspirationsteori. Samtidigt ber han annonsörer som reagerar genom att pausa eller sluta annonsera på plattformen att "dra åt helvete" , i fri översättning.

ANNONS

Musk kommer inte att böja sig för utpressning med annonspengar som vapen, framhöll han vid ett framträdande i New York, där han intervjuades på scen.

– Om någon försöker utpressa mig med annonsering, utpressa mig med pengar? Dra åt helvete! sade Musk.

Den sociala medieplattformen X har, sedan Musk köpte den, fått hård kritik för att låta hat och antisemitism flöda friare. Han själv har bidragit till kritiken som riktas mot X.

I ett inlägg den 15 november betecknade han ett annat inlägg, en vanlig antisemitisk konspirationsteori som "den verkliga sanningen" – det att judiska befolkningar i väst har ställt sig bakom att "horder av minoriteter" ska "översvämma deras länder".

ANNONS

– Jag är ledsen för det inlägget. Det var dumt av mig, sade Musk.

Inlägget, och en granskning av X av organisationen Media Matters, ledde till att bland andra bolag som Disney, IBM och Oracle pausade sin annonsering på X.

Även Vita huset fördömde Musks inlägg. Media Matters hävdade i sin granskning att stora bolags annonser, utan bolagens vetskap, kan hamna intill antisemitiska och högerextrema inlägg. Musk har stämt Media Matters och anklagar organisationen för att ha producerat en rapport i syfte att driva bort annonsörerna från X.

ANNONS