Bill Shorten och Scott Morrison vid en valdebatt i australisk tv i förra veckan.
Bill Shorten och Scott Morrison vid en valdebatt i australisk tv i förra veckan.

Miljö och ekonomi i fokus i Australiens val

Det stora oppositionspartiet Labor, Australiens socialdemokrater, har en knapp ledning i opinionen när landet går till valurnorna på lördagen. I fokus är miljön och ekonomin, med en konservativ premiärminister som utpekas som kolkramare och en utmanare vars budgetkompetens ifrågasätts.

ANNONS
|

I en opinionsmätning för The Sydney Morning Herald och The Age får Labor 51 procent och premiärminister Scott Morrisons koalition 49 procent om de röstberättigade bara får dessa två att välja mellan. Marginalerna är alltså knappa, men Labors ledning har ändå varit så stabil den senaste tiden att få vågar tippa något annat än en vänsterseger.

Bland Morrisons svagheter märks miljöpolitiken. Australien är ett land som i hög grad, med torka och översvämningar, är offer för klimatförändringarna. Men premiärministern har haft svårt att förklara hur man exempelvis ska leva upp till det globala Parisavtalet. Motståndarna driver med hans förkärlek för det förorenande kolet, en klassisk industri i landet som fortfarande är en grundbult både i energiförsörjningen och som exportprodukt.

ANNONS

Motelden mot Laborledaren Bill Shorten är främst statsfinanserna. Efter sex år med högerstyre menar Morrison att bara han kan garantera en fortsatt blomstrande ekonomi.

- A bill you can't afford (en Bill/räkning man inte har råd med), brukar Morrison ordvitsa i valkampanjen om rivalens förnamn.

TT

ANNONS