Labourledaren Sir Keir Starmer.
Labourledaren Sir Keir Starmer. Bild: Stefan Rousseau/AP/TT

Maktskifte och väntad storseger för Labour

Labour går mot klar seger i det brittiska parlamentsvalet.
En vallokalsundersökning visar på en förkrossande majoritet för det socialdemokratiska partiet som återtar makten efter 14 år i opposition.

ANNONS

Labour får 410 av underhusets 650 platser, och Keir Starmer blir ny premiärminister. Det preliminära resultatet innebär mer än en fördubbling av parlamentsplatser mot valet 2019.

"Till alla som kampanjat för Labour, till alla som röstat på oss och valde att lita på oss – tack", skriver Starmer på X.

Hans vice partiledare Angela Rayner säger till BBC att man inte tar ut någonting i förskott.

– Siffrorna är uppmuntrande, men vallokalsundersökningar är vallokalsundersökningar. Keir Starmer har gjort ett fantastiskt jobb, säger hon, men kan inte låta bli att le.

Liberaldemokraterna ökar

Det konservativa partiet får 131 platser, enligt brittiska medier dess sämsta valresultat sedan 1800-talet. Nigel Farages högerpopulistiska Reformparti får enligt undersökningen 13 platser.

ANNONS

Liberaldemokraterna går också mot ett jätteresultat och ökar med över 50 platser och får fler ledamöter än partiet haft på över 100 år, enligt Sky News.

– Oavsett om ni röstade på oss eller inte kommer vi att arbeta för er dag och natt och vi kommer inte att svika er, säger partiledaren Ed Davey.

Korrekt och tråkig

Labourledaren Keir Starmer har beskrivits som korrekt, tråkig och förutsägbar, egenskaper som inte ansetts vara negativa för honom eller partiet efter de senaste årens turbulens i politiken.

61-årige Starmer har lovat att bland annat få ordning på både företagens och arbetarnas ekonomi, minska väntetiderna inom vården och få grepp om invandringen – men inte fortsätta på den sittande regeringens inslagna väg för att skicka asylsökande till Rwanda.

Den stora vallokalsundersökningen är gjord för BBC, ITV och Sky News. Resultatet går i linje med de senaste veckornas opinionsundersökningar.

Ett slutgiltigt resultat väntas först tidigt på fredagsmorgonen.

Fakta: Val i Storbritannien

Storbritannien är uppdelat i 650 valkretsar. Varje krets väljer en parlamentsledamot som ska representera dess befolkning i upp till fem år. De flesta av kandidaterna representerar ett politiskt parti, men några står som oberoende.

Väljarna röstar endast för sin lokala parlamentsledamot.

Det politiska parti som vinner flest platser i underhuset, som har 650 platser, bildar vanligtvis regering. Partiledaren blir då premiärminister.

Valkretsar har inför valet 2024 ritats om för att på ett bättre sätt spegla förändringar i befolkningen.

Ett parlament kan sitta i max fem år från den dag det först sammanträdde. Det nuvarande parlamentet möttes för första gången den 17 december 2019 och skulle automatiskt ha upplösts den 17 december i år om det inte hade gjorts tidigare.

Det brittiska parlamentet består av två kamrar, det folkvalda underhuset och det icke folkvalda överhuset, som har begränsad politisk makt.

Fakta: Brittiska underhuset

Det brittiska parlamentets underhus har 650 ledamöter, valda i enmansvalkretsar för fem år i taget. Enligt vallokalsundersökningen fördelas platserna så här (med förändring inom parentes):

Labour: 410 platser (+209)

Konservativa partiet (Tories): 131 (–241)

Liberaldemokraterna: 61 (+53)

Reformpartiet: 13 (+13)

Skotska självständighetspartiet (SNP): 10 (–38)

Plaid Cymru (Walespartiet): 4 (+2)

Miljöpartistiska Green party: 2 (+1)

Övriga: 19

Källor: BBC, ITV and Sky News

ANNONS