Den 16 september dog Mahsa Jina Amini efter att ha gripits och misshandlats av iransk ”sedlighetspolis.”
Den 16 september dog Mahsa Jina Amini efter att ha gripits och misshandlats av iransk ”sedlighetspolis.” Bild: Markus Schreiber

Mahsa Jina Aminis pappa gripen

I dag är det årsdagen för Mahsa Jina Aminis död. I Göteborg och på andra ställen demonstrerade man mot den iranska regimen. Samtidigt rapporterar Reuters om att Aminis pappa har gripits av Irans säkerhetsstyrkor – men han ska senare ha släppts och satts i husarrest.

ANNONS
|

Den 16 september 2022 greps den 22-åriga Mahsa Zhina Aminis av den iranska ”sedlighetspolisen” på grund av att hon ansågs ha burit sin huvudduk slarvigt.

Hon ska ha misshandlat så svårt i häktet att hon hamnade i koma och senare dog på sjukhus.

Händelsen utlöste demonstrationer. Kvinnor i nästan hela landet protesterade bland annat genom att kasta sina slöjor, klippa av håret och elda upp bilder på Irans religiösa ledare.

Manifestationer runtom i världen

Hennes död har lett till internationella fördömanden av den iranska regimen.

På årsdagen av hennes död hölls manifestationer på många platser i världen. I Göteborg deltog ett hundratal personer i demonstration på Götaplatsen, rapporterar P4 Göteborg.

ANNONS

– Jag vill ha demokrati i mitt land och frihet, säger göteborgska Mercedeh Fallahi till Sveriges Radio.

I Stockholm hölls en manifestation på Sergels torg. Och runtom i världen, bland annat i Kanada, Australien, Italien, Frankrike, Tyskland och Storbritannien hölls också manifestationer, rapporterar blanda annat The Guardian.

Pappan gripen

Ett år sedan hennes död meddelas nu att hennes pappa har gripits av Irans säkerhetsstyrkor, rapporterar Reuters.

Omni skriver att pappan släppts kort därpå, detta efter att ha fått en varning om att inte uppmärksamma årsdagen. Enligt människorättsorganisationer ska pappan ha satts i husarrest, rapporterar TT.

Det har funnits en oro för våldsamheter i landet inför årsdagen. Från den statliga iranska nyhetsbyrån Irna rapporteras enligt TT att "flera grupper" gripits under lördagen, anklagade för att "planera att orsaka kaos" och att förse "fientligt inställda medier" med innehåll. Dessa grupper ska bland annat vara hemmahörande i Kurdistan och nordvästra Iran.

LÄS MER:Släkting till Mahsa Amini gripen – nära årsdag

LÄS MER:Omfattande protester i Iran – detta har hänt

LÄS MER:32-åriga Mariam inifrån Iran: ”Finns ingen barmhärtighet”

ANNONS