Den protestantiska kyrkans överhuvud i Tyskland avgår. Här syns kyrktornet på S:t Mikaelskyrkan i Hamburg. Arkivbild.
Den protestantiska kyrkans överhuvud i Tyskland avgår. Här syns kyrktornet på S:t Mikaelskyrkan i Hamburg. Arkivbild. Bild: Sven Hoppe/DPA/AP/TT

Kyrkans överhuvud avgår efter avslöjanden

Överhuvudet för den protestantiska kyrkan i Tyskland avgår efter att ha blivit anklagad för att ha hemlighållit övergrepp som begåtts av en kollega.

ANNONS

60-åriga Annette Kurschus, ordförande i Tysklands evangeliska kyrka, nekar till att ha haft någon kännedom om sexuella övergrepp. Att hon lämnar posten förklarar hon med att hon vill skydda kyrkan.

Kurschus avgår också från sin post som ordförande i kyrkan i Westfalen i västra Tyskland. Det är där hon har arbetat tillsammans med en man som anklagas för omfattande sexuella övergrepp mot pojkar och unga män i en lokal församling under 1990-talet, vilket lokaltidningen Siegener Zeitung har publicerat vittnesmål om.

Där uppges att Annette Kurschus blivit underrättad om anklagelserna redan i ett tidigt skede. Hon säger att hon kände den anklagade kyrkoledarens familj väl, liksom att han i själva verket var homosexuell och hade utomäktenskapliga affärer. Med den vetskapen försökte hon skydda familjen, anför hon nu.

ANNONS

– Jag önskar att jag hade varit lika uppmärksam och medveten för 25 år sedan som jag är i dag, säger Kurschus, enligt bland andra Siegener Zeitung.

Mannen utreds av polis.

Den katolska kyrkan i Tyskland har skakats av mängder av liknande anklagelser under de senaste åren och betalat ut väldiga skadestånd, men den protestantiska kyrkan har hittills varit relativt förskonad.

ANNONS