Våldsamma konflikter rasar i Libyen. Bild tagen i Tajoura, öster om Tripoli, tidigare i juni.
Våldsamma konflikter rasar i Libyen. Bild tagen i Tajoura, öster om Tripoli, tidigare i juni.

Krigsherre: Attackera Turkiet

Den libyske krigsherren Khalifa Haftar har gett order om anfall mot turkiska mål. Utspelet skärper spänningarna mellan de länder som är inblandade i miliskonflikten i Libyen.

ANNONS
|

Organisationen som kallar sig Libyens nationella armé (LNA), ledd av Khalifa Haftar, kontrollerar de östra delarna av landet och stora delar av de södra. LNA har nu fått order att anfalla turkiska mål och ekonomiska intressen i landet.

- Ordern har getts till flygvapnet att anfalla turkiska skepp och båtar i libyska territorialvatten, säger talespersonen Ahmad al-Mismari på lördagen.

ANNONS

Turkar i Libyen kommer också att gripas och alla flyg till och från Turkiet förbjudas, säger han.

- Om det finns en sådan order från Haftar, så kommer mina kollegor att granska den. Vi har redan vidtagit de nödvändiga åtgärderna gällande det här ändå, och efter detta kommer vi att vidta fler åtgärder, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på lördagen.

Misslyckad Tripolioffensiv

Turkiet är allierat med Libyens FN-erkända enhetsregering (GNA). Erdogan har tidigare bekräftat att hans land förser GNA med vapen under ett "militärt samarbetsavtal".

Krigsherren Haftar och hans milis får i sin tur stöd från bland andra Egypten, Förenade arabemiraten, Ryssland och Saudiarabien.

Tidigare i veckan förlorade Haftar kontrollen över staden Gharyan. Det var en viktig bas för LNA:s militäroffensiv mot huvudstaden Tripoli som startade i april.

Ahmad al-Mismari anklagar Ankara för att ha medverkat i striderna i Gharyan "med soldater, flygplan och fartyg".

LNA:s offensiv mot Tripoli stoppades i huvudstadens södra utkanter.

"Väldigt allvarligt"

Bland de vapen som GNA beslagtog i Gharyan i veckan fanns avancerade kinesiska laserstyrda artillerigranater. GNA visade också upp moderna USA-tillverkade pansarbrytande robotar av typen Javelin, i trälådor märkta "Förenade arabemiratens väpnade styrkor".

ANNONS

Emiraten är en stor köpare av amerikanska vapen och stöttar Haftars sida i Libyen. USA:s utrikesdepartement uppges granska fallet.

- Vi tar väldigt allvarligt på alla anklagelser om felanvänd försvarsmateriel från USA, säger en källa på UD i Washington.

Konflikten påverkas av att flera olika länder har strategiska och ekonomiska intressen i det oljerika nordafrikanska landet.

"Utländsk inblandning"

Ghassan Salamé, sändebud åt FN-chefen António Guterres, varnade i maj för att Libyen är "ett skolboksexempel på utländsk inblandning i dag i lokala konflikter".

Upp till tio länder är inblandade på olika sätt och slussar in vapen, pengar och militär rådgivning, sade Salamé.

Kaoset i Libyen, vid EU:s sydliga gräns, är en grogrund för terrorism och flyktingsmuggling. Under flyktingkrisen 2015 slöt Italien ett eget avtal med libyska miliser löst kopplade till GNA, för att hindra migranter på väg till Europa.

I april anklagade GNA Frankrike för att stötta Haftar. Frankrike tillbakavisade det, men har tidigare medgett att man stöttat Haftar i kampen mot jihadister.

Haftar ses av många av de öppet allierade som en stabiliserande faktor och en motkraft till extremistgrupper som frodats i Libyen efter diktatorn Muammar Gaddafis fall 2011.

ANNONS
TT-AFP-Reuters

Fakta: Konflikten i Libyen

Libyen är splittrat i flera delar som styrts av olika politiska fraktioner.

Efter en maktkamp mellan olika grupper 2014 bildades två regeringar. I Tripoli, huvudstaden som ligger i den västra änden av landets Medelhavskust, finns en internationellt erkänd enhetsregering, kallad GNA.

I Tobruk, en kuststad i öst, finns en annan regering som stöds av Khalifa Haftar.

Sommaren 2017 enades sidorna i princip om vapenvila. I maj i fjol kom de överens om att hålla president- och parlamentsval, men några sådana har ännu inte hållits.

I år har Haftars armé i en svepande offensiv lagt under sig stora delar av landet och attackerat Tripoli.

Källa: Landguiden/UI med flera

ANNONS