Elie Brakhya, som arbetar för den qatariska tv-kanalen Al Jazeera, är en av journalisterna som skadades i beskjutningen vid gränsen mellan Israel och Libanon i oktober. Fotot på väggen visar Reuters fotograf Issam Abdallah som dödades.
Elie Brakhya, som arbetar för den qatariska tv-kanalen Al Jazeera, är en av journalisterna som skadades i beskjutningen vid gränsen mellan Israel och Libanon i oktober. Fotot på väggen visar Reuters fotograf Issam Abdallah som dödades. Bild: Bilal Hussein/AP/TT

Israel anklagas för granater mot journalister

Journalisterna filmade gränsområdet mellan Libanon och Israel när de plötsligt besköts. En reporter dödades och sex skadades.
Utredningar pekar på att Israel avfyrade granaterna. En israelisk granskning har inletts.

ANNONS

– Det är viktigt och rätt att det (beskjutningen) utreds fullt och grundligt. Jag har förstått att Israel har initierat en sådan utredning, det är angeläget att se vad den kommer fram till, sade USA:s utrikesminister Antony Blinken på torsdagen.

Det var i mitten av oktober som de sju journalisterna – utsända av Reuters, Al Jazeera och AFP för att bevaka eldväxling mellan Israel och Hizbollahmilisen – utsattes för beskjutning. En journalist från Reuters dödades. En AFP-fotograf skadades svårt. Hon tvingades amputera att ben och vårdas fortfarande på sjukhus.

Journalistgruppen befann sig på libanesisk mark, nära byn Alma al-Chaab.

Både Reuters och AFP har gjort egna rapporter om händelsen, den sistnämnda i samarbete med organisationen Airwars som utreder anfall mot civila i krig. Slutsatsen är att granaterna som användes kom från israeliska stridsvagnar och sannolikt avfärdades från den israeliska byn Jordeikh på andra sidan gränsen.

ANNONS

Människorättsgrupper har fört fram att attacken bör utredas som krigsbrott.

ANNONS