Palestinier i sorg efter bombanfall i Dayr al-Balah i den centrala delen av Gazaremsan. Bilden togs på söndagen.
Palestinier i sorg efter bombanfall i Dayr al-Balah i den centrala delen av Gazaremsan. Bilden togs på söndagen. Bild: Hatem Moussa/AP/TT

Intensiva strider vid sjukhus

Intensiva strider har under måndagen pågått vid ett hårt ansatt sjukhus i norra Gaza.
Från USA kommer signaler om att förhandlingar om gisslan "närmar sig" ett resultat.

ANNONS

Tidigt på måndagen meddelade myndigheterna i Gaza att ett sjukhus i den norra delen av området attackerats. Enligt dessa uppgifter dödades tolv personer och tiotals skadades sedan något har slagit ned i sjukhusbyggnadens andra våning.

Intensiva strider har sedan rapporterats i området.

Myndigheter uppgav då att omkring 700 personer befann sig under "belägring" i vårdinrättningen, som drivs med indonesiskt stöd. Sent på kvällen meddelade myndigheterna att man med hjälp av Internationella rödakorskommittén evakuerat 100 patienter.

Israel uppger att man svarat på beskjutning inifrån sjukhuset och att den israeliska armén IDF som svar "direkt riktat in sig på specifika punkter av fiendens eldgivning" och att man inte beskjutit själva sjukhuset.

ANNONS

Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus skriver på X, tidigare Twitter, att organisationen "är förfärad av attacken mot det indonesiska sjukhuset i Gaza".

Indonesiens utrikesdepartement gick häromveckan ut och tillbakavisade israeliska uppgifter om att Hamas skulle ha en militär närvaro där.

Rök från folktät plats

Invånare i Gazas största flyktingläger Jabaliyya, som ligger i utkanten av Gaza stad, har varnats om nya israeliska anfall. På söndagen såg nyhetsbyrån AFP:s reporter på plats i Gaza rökpelare stiga därifrån.

Den israeliska militären beskriver det som att den "utökar" den militära operationen i Gaza, "till ytterligare områden".

I lördags uppgav de Hamasstyrda vårdmyndigheterna i området att fler än 80 människor hade dödats i anfall mot Jabaliyya, bland annat i en FN-skola som hyste flyende. Bilder som AFP har verifierat visar döda, blodiga och dammtäckta kroppar på golvet i en sal där madrasser har placerats under skolbänkar.

Israel anför att dess militär riktar in sig på Jabaliyya för att slå till mot "terrorister och Hamas-infrastruktur".

Avtal om paus?

På måndagskvällen kommenterade John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, tidigare tidningsuppgifter om att en överenskommelse om en paus i våldsamheterna var nära och att delar av gisslan som hålls av Hamas kan släppas.

På en presskonferens sade han att "vi kommer närmare slutet" på förhandlingarna, men ville inte ge fler detaljer.

ANNONS

– Vi är hoppfulla, men vi har fortfarande ett arbete framför oss. Och inget är klart förrän allt är klart, sade han.

Tidigare har medlande Qatar, som hyser delar av Hamas ledning, uppgett att endast mindre hinder återstår. Uppgifter om att ett avtal är nära tillbakavisas av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Israel har sedan krigets start uppmanat alla människor i Gazaremsan att söka sig till dess södra halva, med hänvisning till att de är säkrare där. Flygbombningarna och beskjutningen har dock fortsatt riktats även mot mål i den södra delen med många civila dödsfall som följd.

Enligt FN:s beräkningar befinner sig omkring 1,7 miljoner människor – tre fjärdedelar av befolkningen – på flykt inom det lilla kustområdet.

Tusentals dödade

Israels omfattande bombanfall mot Gazaremsan, som enligt vårdmyndigheterna där har dödat fler än 13 300 människor, inleddes efter den terrorstämplade islamiströrelsen Hamas blodiga anfall mot civila i Israel den 7 oktober, då 1 200 personer uppges ha blivit dödade. Omkring 200 personer hålls enligt uppgift som gisslan av Hamas till följd av attackerna.

Israel motiverar många attacker som har drabbat civila mål med att Hamas har militära ställningar där eller i ett stort tunnelsystem under marken.

Kartan visar den omringning av Gaza stad som den israeliska militären säger sig ha genomfört.
Kartan visar den omringning av Gaza stad som den israeliska militären säger sig ha genomfört. Bild: Johan Hallnäs/TT
Liksäckar utanför det indonesiska sjukhuset i norra Gaza i lördags, då människor som dödats i ett anfall mot Jabaliyya hade förts dit.
Liksäckar utanför det indonesiska sjukhuset i norra Gaza i lördags, då människor som dödats i ett anfall mot Jabaliyya hade förts dit. Bild: Ahmed Alarini/AP/TT
Förstörelse i Khan Yunis i den södra delen av Gaza. Bilden togs i lördags.
Förstörelse i Khan Yunis i den södra delen av Gaza. Bilden togs i lördags. Bild: Fatima Shbair/AP/TT
ANNONS