Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj.
Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj.

Inget säkerhetsrådsmöte om språklag

FN:s säkerhetsråd avvisar en rysk begäran om att hålla ett möte om Ukrainas nya språklag.

ANNONS
|

Ukrainas parlament godkände lagen förra månaden, vilken på bekostnad av ryskan höjer det ukrainska språkets status i landet, ett beslut som fördöms av Ryssland.

För att hålla mötet krävdes nio ja-röster, vetoregler gäller inte, men bara Ryssland, Kina, Ekvatorialguinea, Sydafrika och Dominikanska Republiken röstade ja.

Frankrike, USA, Storbritannien, Tyskland, Polen och Belgien röstade nej. Frankrikes ambassadör François Delattre sade inför omröstningen att syftet med Rysslands begäran inte var att hålla en konstruktiv diskussion utan att få Ukrainas nyvalde president Volodymyr Zelenskyj att framstå i dålig dager.

Mötet var nämligen tänkt att hållas samma dag som den nye presidenten svors in. EU-länderna och USA erbjöd också Ryssland att ta mötet vid ett senare tillfälle, vilket Ryssland avvisade.

ANNONS

Indonesien, Elfenbenskusten, Kuwait och Peru avstod från att rösta.

Trots beslutet att inte diskutera frågan gick Rysslands ambassadör Vasilij Nebenzija upp och höll ett tal där han fördömde att ryska språket trycks ut ur Ukraina och anklagade säkerhetsrådet för censur.

TT-AFP

Fakta: Språklagen

I Ukraina pratar främst ukrainska och ryska. I april antogs en ny språklag av landets parlament, som höjer det ukrainska språkets status på bekostnad av det ryska. Lagen ställer krav om att fler program i radio och tv ska vara på ukrainska och fastslår att alla invånare ska kunna språket. Det innebär också att alla offentliganställda, läkare, lärare och advokater ska kunna ukrainska. Om de inte kan det hotas de av böter

Källa: AFP.

ANNONS