Frankrikes president Emmanuel Macron håller tv-tal till nationen och utlyser nyval till parlamentet. Detta efter att ytterhögerpartiet Nationell samling fått mer än dubbelt så stort stöd som Macrons mittengrupp i valet till EU-parlamentet.
Frankrikes president Emmanuel Macron håller tv-tal till nationen och utlyser nyval till parlamentet. Detta efter att ytterhögerpartiet Nationell samling fått mer än dubbelt så stort stöd som Macrons mittengrupp i valet till EU-parlamentet. Bild: Lewis Joly/AP/TT

Franska nyvalet: "Macron spelar rysk roulette"

Beskedet om det franska nyvalet slog ned som en blixt från klar himmel, mitt under det intensiva rösträknandet efter EU-valet.
– Macron spelar rysk roulette, säger Frankrikekännaren Christophe Premat.

ANNONS

Enligt Christophe Premat, som tidigare satt i franska nationalförsamlingen för det socialistiska partiet och som numera är docent i franska på Stockholms universitet, var det inte bara ytterhögerpartiet Nationell samlings (RN) skrällande framgång som skakade om landet.

– När (president) Macron uttalade sig en timme efter valresultatet om att han skulle upplösa nationalförsamlingen kom den andra jordbävningen, säger Premat.

– Det är klart att man förväntade sig något när han sade att han skulle tala i går, men alla är överraskade över beskedet.

Valtrötthet och sommar-OS

Bara timmar efter presidentens tv-tal samlades demonstranter på Place de la République i centrala Paris. Där skrek de ut sitt missnöje över ytterhögerns frammarsch.

ANNONS

– Det känns som att demokratin är fara, sade aktivisten Alice, som inte vill uppge sitt efternamn, till nyhetsbyrån AP.

Fransmännen har tre veckor på sig att ställa om till parlamentsvalet den 30 juni. Detta i en tid då många är valtrötta efter EU-valkampanjen och intensiva förberedelser pågår inför sommar-OS i Paris senare i juli.

Det är ett högt spel president Emmanuel Macron spelar. Huvudmotståndaren RN med Marine Le Pens kronprins Jordan Bardella som partiledare har vind i seglen. I EU-valet fick de drygt 31 procent av rösterna. Macrons liberala allians fick knappt hälften av det.

– Han tar en enorm risk. Macron spelar rysk roulette, säger Christophe Premat om det stundande nyvalet.

– Att han kallar till extraval är bra, men det går så fort. Ingen förväntade sig det. De jag pratar med säger att det är kaos.

Hyllat besked

Beskedet har dock hyllats av vissa inom de egna leden och av Macrons politiska motståndare. "Demokratiskt", "modigt", "något ingen kan klandra honom för", lyder några av omdömena.

Från RN är budskapet tydligt: Vinner de parlamentsvalet blir unge Jordan Bardella premiärminister.

– Han är den naturliga kandidaten för vårt parti, säger partikollegan Laurent Jacobelli till den franska tv-kanalen BFMTV.

"Det fransmännen vill"

När det gäller frågan om RN:s möjligheter i det kommande nyvalet säger Christophe Premat såhär:

ANNONS

– Det skulle kunna vara en teoretisk möjlighet att de vinner egen majoritet i parlamentet. Det skulle klargöra hela landskapet, om det är det som fransmännen vill.

Emmanuel Macron är inne på sin andra och därmed sista mandatperiod som Frankrikes president. Den pågår till 2027.

Jordan Bardella är extremhögerpartiet Nationell samlings ledare och tillika partiets kandidat till premiärministerposten om partiet blir störst i nationalförsamlingen efter nyvalet.
Jordan Bardella är extremhögerpartiet Nationell samlings ledare och tillika partiets kandidat till premiärministerposten om partiet blir störst i nationalförsamlingen efter nyvalet. Bild: Lewis Joly/AP/TT

Fakta: EU-valet i Frankrike

Frankrike har totalt 81 platser i Europaparlamentet.

Enligt det preliminära valresultatet på måndagen får Nationell samling, Rassemblement national, 30 mandat och blir det enskilt största partiet EU-parlamentet.

President Macrons partigruppskoalition Besoin d'Europe får 13 mandat.

Koalitionen Réveiller l'Europe där det franska socialistpartiet ingår får också 13 mandat.

På vänsterkanten får partiet Okuvade Frankrike, La France Insoumise, 9 mandat.

Den mer traditionella högern, Les Républicains, får 6 mandat.

Källa: Europaparlamentet

ANNONS