Den nordkoreanske generalen Kim Yong-Chol, är andreman under Nordkoreas ledare, tillsammans med USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild.
Den nordkoreanske generalen Kim Yong-Chol, är andreman under Nordkoreas ledare, tillsammans med USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Arkivbild.

Försvunnen "USA-spion" tillbaka i Nordkorea

Många är myterna som sprids om det slutna Nordkorea. Nyligen kom rapporter om utrensningar i den högsta kretsen kring ledaren Kim Jong-Un. Men nu har diktatorns närmaste män dykt upp igen.

ANNONS
|

I veckan rapporterade medier om att general Kim Yong-Chol, som lett dialogen med USA, anklagats för att ha spionerat för USA:s räkning. Varken han eller Kim Yo-Jong – nära rådgivare till Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och en av de medverkande vid toppmötet med USA:s president Donald Trump tidigare i år – satt kvar på sina poster.

Enligt den sydkoreanska tidningen Chosun Ilbo hade båda två placerats i arbetsläger.

Uppgiften tillskrevs en anonym källa, som inte gick att kontrollera. Och det spekulerades i att Kim Jong-Un var missnöjd med de kollapsade nedrustningssamtalen med USA.

ANNONS

I nordkoreansk tv

Men bara dagar senare – i samband med de så kallade masspelen, som är gigantiska propagandauppträdanden i huvudstaden Pyongyang – dök Kim Yong-Chol upp igen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Även Kim Yo-Jong var på plats. Han befann sig vid den nordkoreanske diktatorns sida, visar den statliga nyhetsbyrån KCNA:s tv-sändningar.

Den nordkoreanska regimen är brutal, och för oliktänkande väntar fångläger, tortyr och avrättningar. Inte ens eliten kan känna sig säker. Kim Jong-Un inledde sitt styre med utrensningar inom maktapparaten, då till och med hans inflytelserika ingifte farbror Jang Song-Thaek avrättades efter anklagelser om landsförräderi.

Men inte sällan sprids rena osanningar om vad som händer i det slutna landet.

Uppäten av hundar

Diktatorns farbror sades ha ätits upp av 120 hundar. Det visade sig senare vara falskt, även om han de facto avrättades, skriver Deutsche Welle. Inte heller stämmer de osannolika rapporterna om att högt uppsatta nordkoreaner avrättats med luftvärnskanoner.

En före detta flickvän till Kim Jong-Un sades enligt tidningen Chosun Ilbo ha avrättas efter att ha tittat på pornografi. Falskt. Sångerskan Hyon Song-Wol dök upp i nordkoreansk tv kort därpå.

Myterna om Nordkorea blir lätt sprängstoff i medier världen över, trots att det handlar om spekulationer och anonyma källor. En orsak kan vara att många redaktioner resonerar att uppgifterna ändå inte går att verifiera med tanke på Nordkoreas slutna karaktär.

ANNONS

Kanske sväljer också medier historierna eftersom Nordkorea i sig självt redan är så udda, med en ledarkult som kan tyckas vara hämtad ur en sagobok.

Vad som hänt med Kims särskilde USA-sändebud Kim Hyok-Chol är ännu inte känt. Chosun Ilbo rapporterade förra veckan att han avrättats.

TT

Fakta: Nordkorea

Det kommunistiska Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer de båda länderna åt.

Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar "nationellt oberoende" och "självtillit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger är omfattande. Uppgifter visar också på att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, liksom för grova brott. Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet förekommer stora arbetsläger för dissidenter.

ANNONS