Turkiets tidigare premiärminister Ahmet Davutoglu och president Recep Tayyip Erdogan på en bild från 2016. Arkivbild.
Turkiets tidigare premiärminister Ahmet Davutoglu och president Recep Tayyip Erdogan på en bild från 2016. Arkivbild.

Erdogans utmanare vädrar morgonluft

Efter valförlusten i storstaden Istanbul börjar de interna utmanarna inom AK-partiet mot den tidigare till synes ouppnåelige turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan på allvar mopsa upp sig offentligt. Partiveteranen och tidigare premiärministern Ahmet Davutoglu går till frontattack mot Erdogan.

ANNONS
|

- Vi kan inte ta oss ur krisen genom att tro att vi alltid vet bäst, genom att nedvärdera andra, eller med idén att lagarbete bara är till för att svetsa samman de närmast sörjande, säger han i en uppenbar pik mot presidenten.

I valet den 31 mars tappade det islamistiska AK-partiet makten i Istanbul till det sekulära partiet CHP med omkring 13000 rösters marginal. AKP och dess företrädare hade dessförinnan styrt staden i 25 år.

ANNONS

Men Erdogan började komma med invändningar om oegentligheter, vilket resulterade i en storförlust med cirka 800000 röster när valet gjordes om den 23 juni.

Enligt Davutoglu – som var premiärminister 2014–2016 men slutade efter en konflikt med Erdogan – kan presidenten inte skylla förlusten på någon annan.

"Betala priset"

Erdogan är alldeles för stursk, maktfullkomlig och har blivit för auktoritär, är Davutoglus invändning.

- AKP är inte ett parti för en person, en familj eller bara en grupp. Statliga strukturer och familjeband måste absolut hållas separerade, säger han vid ett evenemang i provinsen Elazig i östra Turkiet.

Den tidigare premiärministern säger att de som fått partiets popularitet att rasa måste "betala priset".

Nytt parti

Hans kritik kommer sedan före detta biträdande premiärministern Ali Babacan och expresidenten Abdullah Gül, två av AKP:s grundare, talat om att starta ett rivaliserande parti i år. Davutoglu har ryktats vara en av dem som ska gå med i det nya partiet.

Men kanske ser Davutoglu i stället en möjlighet för sig själv att nå partiledarskapet i AKP. I sitt anförande på söndagen tycks Davutoglu snarare mana på AKP-anhängarna.

ANNONS

- Det här är inte en tid för tystnad. Vi behöver en ny förståelse för politik, säger han.

TT-Reuters

ANNONS