USA:s president Donald Trump tar emot sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan i Vita huset 2017.
USA:s president Donald Trump tar emot sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan i Vita huset 2017.

Erdogan: USA straffar oss inte för ryskt köp

Natomedlemmen Turkiets köp av det ryska luftvärnssystemet S-400 är "ett problem" enligt USA:s president Donald Trump. Men han tycker att Turkiet behandlats orättvist i bråket om affären och enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har Trump lovat att Washington inte ska straffa Ankara.

ANNONS
|

- Vi har hört från honom personligen att det inte kommer att ske. Vi är strategisk partner med Förenta staterna, säger Erdogan efter ett möte med Trump vid G20-mötet i japanska Osaka.

Enligt tidigare uppgifter har Trump uttryckt förståelse för Turkiets beslut vid mötet men inte uteslutit sanktioner.

- Det är ett problem, ingen tvekan om saken. Det är inte bra, det är inte bra, sade Trump om Turkiets köp.

ANNONS

Men han lade också till att Turkiet behandlats orättvist samt att landet "har varit en vän" och är en stor handelspartner. Olika vägar för att lösa konflikten diskuteras också enligt Trump.

"Inte i linje"

Köpet av S-400 har ytterligare försurat de redan ansträngda relationerna mellan de båda Natoallierade. USA vill sälja det amerikanska Patriotsystemet till Turkiet och oroas för att installationen av S-400 gör att tekniska hemligheter kring det hypermoderna smygarflygplanet F-35 ska läcka ut.

Bråket har pågått länge. USA har sagt att om Turkiet inte häver sitt köp av det ryska systemet senast den sista juli så får man inte köpa F-35. Vidare kommer turkiska piloter som tränas på planet i USA att utvisas och turkiska företags del i produktionen av F-35 att stoppas. Dessutom försvåras Turkiets möjligheter till teknisk anpassning inom Natosystemet, har amerikanska företrädare sagt.

Nu säger Erdogan att Turkiet hittills betalat USA motsvarande nära 13 miljarder kronor för investeringar i F-35, att fyra plan har levererats och att Ankara förväntar att samtliga de beställda 116 exemplaren ska komma.

Han tycker också att Washington har kommit med dubbla budskap:

- Vad en del personer med lägre rang säger är absolut inte i linje med Mr Trumps hållning.

ANNONS

"Ingen har rätt"

Erdogan har tidigare sagt att de första leveranserna av S-400 väntas under första halvan av juli. Han har också sagt att om Washington DC inför sanktioner så svarar Turkiet med motåtgärder. Vid ett möte med Rysslands president Vladimir Putin vid G20-mötet sade Erdogan att köpet av S-400 är "av största vikt" för Turkiet.

Efter mötet med Trump säger den turkiska presidenten:

- Ingen har rätt att blanda sig i Turkiets suveräna rättigheter. Alla borde förstå det.

Rättad: I en tidigare version fanns oriktiga uppgifter om vem som köper luftvärnssystemet.

TT-Reuters-AFP

ANNONS