Säkerhetsstyrkor i närheten av den egyptiska turistbussen som utsattes för en dödlig bombattack på fredagen. Fyra människor miste livet i dådet.
Säkerhetsstyrkor i närheten av den egyptiska turistbussen som utsattes för en dödlig bombattack på fredagen. Fyra människor miste livet i dådet.

Egypten svarar hårt efter bussdådet

Egyptisk polis har dödat 40 personer i räder mot misstänkta terrorister, dagen efter attentatet mot en turistbuss. En betydande orsak till myndigheternas hårda svar är att landets livsviktiga turism attackeras, säger en expert som TT har talat med.

ANNONS
|

I flera räder tidigt på lördagsmorgonen i Gizaområdet dödades 30 personer som Egypten benämner terrorister, och i norra Sinai tio. Räderna gjordes efter information från den nationella säkerhetspolisen om att personerna planerat en rad attacker mot statliga myndigheter, militär, polis, turistanläggningar och kyrkor, lyder ett uttalande från inrikesdepartementet.

Polisen har också beslagtagit stora mängder vapen och ammunition, samt material för bombtillverkning, enligt departementet.

"Upprätthålla trovärdighet"

En av anledningarna till att myndigheter går så hårt fram, stavas Egyptens president Abdel Fatah al-Sisi, enligt Rouzbeh Parsi som är programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

ANNONS

- Sedan al-Sisi blev president har säkerhetsapparaten i Egypten blivit ännu tuffare. När de slår till, så är det med full kraft, säger han.

- Det är en fråga om att upprätthålla trovärdighet både internt för att visa att staten bestämmer, men också externt på grund av turismen.

Turistbussen som utsattes för en bombattack i Egypten på fredagen var på väg till en ljud- och ljusshow vid pyramiderna i Giza när explosionen inträffade.

Egyptens premiärminister Mostafa Madbouly anklagar busschauffören för att ha avvikit från sin rutt, vilket chauffören nekar till. Tre vietnamesiska turister och en egyptisk guide dödades. Minst tio människor skadades i attacken.

Fjorton vietnamesiska turister fanns på bussen, och vietnamesiska och egyptiska myndigheter samarbetar för att ge stöd åt offren och deras familjer.

"Jävligt missnöjda"

Ingen grupp har tagit på sig dådet, men det ligger inte helt bortom det sannolika att IS ligger bakom, tror Rouzbeh Parsi.

ANNONS

- Samtidigt ska man inte stirra sig blind på IS. Det finns massor med människor i Egypten som är mer eller mindre ideologiskt motiverade och – om man får uttrycka sig på ren svenska – jävligt missnöjda.

Islamistiska extremister har tidigare attackerat utländska besökare i Egypten. Den senaste dödliga attacken mot utländska turister skedde 2017, då två tyskar höggs ihjäl i badorten Hurghada.

Rouzbeh Parsi pekar på att det finns två huvudorsaker till att just turister blir måltavlor. Först och främst är turistnäringen väldigt viktig för Egyptens stadsbudget. Attacken slår därmed indirekt mot staten, statens inkomster och hela landets "anseende", säger Parsi.

- Den andra anledningen är att terrorister är opportunister. De ger sig inte på det svåraste målet för att det är ideologiskt eller roligast, utan de ger sig på mål som de vet att de kan komma undan med.

ANNONS

Återhämtning för turismen

Och turistnäring har de senaste åren kämpat hårt för att återhämta sig efter tidigare terrorattacker och politiska instabilitet.

- Den har precis börjat kravla sig tillbaka, så det här var i princip det sista man behövde, säger Parsi.

TT: Tror du att det kommer att påverka turismen?

- Ja, men det ger nog en mer långvarig effekt om det är startskottet på något nytt. Om det sker flera attentat visar terroristerna både att de har förmågan och kapaciteten att iscensätta sådant här regelbundet, och vice versa att staten inte har möjlighet att stoppa dem. Skulle det hända – då vore det inte mer än rimligt att turistnäringen tar den smällen, säger han.

I februari i år sjösattes en säkerhetsoperation i norra Sinai, med syftet att rensa området från extremister. Omkring 450 misstänkta extremister beräknas av armén ha dödats sedan dess, och 30 soldaters liv har krävts i operationen.

ANNONS
TT

Fakta: Terrordåd drabbar turismen i Egypten

I juli 2017 höggs två tyska turister ihjäl av en misstänkt terrorist i badorten Hurghada vid Röda havet.

I oktober 2015 dödades 224 människor av en bomb ombord på ett charterplan som flög ryska turister över Sinaihalvön. En grupp med kopplingar till IS tog på sig dådet.

Händelsen med det ryska planet blev ett stort bakslag för turismnäringen i Egypten som sakteliga höll på att återhämta sig efter den politiska turbulensen som följde på den arabiska våren 2011.

Sedan dess har landet försökt locka tillbaka turisterna genom att presentera nya arkeologiska fynd och höja säkerheten kring turistanläggningar och flygplatser. Under 2017 besökte 8,2 miljoner turister landet, mot 5,3 miljoner under 2016, enligt officiell statistik. Det är långt under siffrorna från 2010, innan den arabiska våren, då över 14 miljoner turister besökte landet.

Källa: AFP

ANNONS