Högernationalistiska AFD har medvind i Tyskland – trots att partiet klassats som extremistiskt i ett antal delstater. Arkivbild.
Högernationalistiska AFD har medvind i Tyskland – trots att partiet klassats som extremistiskt i ett antal delstater. Arkivbild. Bild: Michael Probst/AP/TT

Del av AFD klassas som extremistisk

ANNONS

Partiet "underminerar demokratin" och för en invandringsfientlig retorik. Det högernationalistiska partiet Alternativ för Tysklands (AFD) organisation i delstaten Sachsen klassas nu som extremistisk av landets underrättelsetjänst BFV.

– Det är bevisat bortom tvivel att AFD i delstaten strävar efter mål som är grundlagsvidriga, säger Sachsens underrättelsechef Dirk-Martin Christian.

Hans myndighet har övervakat partiet i fyra år och anser att dess rasistiska attityd har sina rötter i nazistisk ideologi.

Stämplingen är den tredje för partiet på delstatsnivå. Sedan tidigare har AFD i Sachsen-Anhalt och Thüringen klassats som extremgrupper. Det innebär att underrättelseorgan får extra möjligheter att bland annat övervaka partiet och avlyssna telefoner.

ANNONS

AFD har ökat starkt i popularitet i Tyskland det senaste året.

ANNONS