Storbritanniens utrikesminister David Cameron vid pressträffen i Washington tillsammans med USA:s utrikesminister Antony Blinken.
Storbritanniens utrikesminister David Cameron vid pressträffen i Washington tillsammans med USA:s utrikesminister Antony Blinken. Bild: Alex Brandon/AP/TT

Cameron varnar Venezuela om gränskonflikt

Venezuela saknar rätt att på egen hand agera i den långvariga konflikten om en oljerik region som tillhör grannen Guyana, enligt Storbritanniens utrikesminister David Cameron.
Nästa vecka ska FN:s säkerhetsråd diskutera frågan.

ANNONS

– Landsgränserna fastställdes 1899. Jag ser absolut inga skäl till ett ensidigt agerande från Venezuelas håll, sade Cameron på en pressträff med USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Uttalandet kommer efter att Venezuela – trots internationella protester – i söndags höll en folkomröstning, med frågan om regionen Essequibo (även stavad Esequiba) i grannlandet Guyana egentligen ska tillhöra Venezuela.

Enligt venezuelanska myndigheter deltog 10,5 miljoner av landets 20,7 miljoner röstberättigade invånare, och 95 procent röstade ja.

Inleddes på 1800-talet

Bara dagar senare föreslog president Nicolás Maduro att ett lagförslag om att utropa Essequibo till ny provins i Venezuela skulle skickas till parlamentet för omröstning.

Konflikten går tillbaka till 1800-talet, då den unga nationen Venezuela grälade med europeiska kolonialmakter om vattenvägar och guldfyndigheter i området. Guyanas dåvarande kolonialherre Storbritannien fick rätt i en skiljedom 1899, men Venezuela har senare invänt att det beslutet berodde på stormakternas mygel.

ANNONS

På torsdagen meddelade USA att man skulle genomföra gemensamma militärövningar med Guyana, något som den venezuelanske försvarsministern Vladimir Padrino Lopez kallade för en "beklaglig provokation", i ett inlägg på X, tidigare Twitter.

Diskuteras av säkerhetsrådet

FN:s säkerhetsråd kommer att diskutera konflikten bakom lyckta dörrar i ett möte på fredagen, enligt säkerhetsrådets offentliga kalender.

Så sent som förra fredagen beslutade Internationella domstolen (ICJ) i Haag att Venezuela inte får agera på något sätt som kan förändra kontrollen över regionen.

Men Venezuela erkänner inte FN-domstolens roll i tvisten och genomförde alltså folkomröstningen som planerat.

ANNONS