Bilar brinner efter en marsch för den skjutne 17-åringen, den 29 juni 2023 i Nanterre, utanför Paris.
Bilar brinner efter en marsch för den skjutne 17-åringen, den 29 juni 2023 i Nanterre, utanför Paris. Bild: Michel Euler/AP/TT

Brott och otrygghet driver fransmän högerut

Ökande brottslighet och otrygghet får franska väljare att snegla högerut.
Inför helgens andra valomgång har Marine Le Pens Nationell samling medvind.
– Unga vill inte ha kaos i Frankrike, säger kandidaten Tom Maiani.

ANNONS

Förra sommaren skakades Frankrike av omfattande upplopp efter det att en 17-årig pojke, Nahel, skjutits ihjäl av en polis i en trafikkontroll. Under flera veckor var det stora demonstrationer på flera håll i landet.

Bilar sattes i brand och våldsamma konfrontationer mellan demonstranter och polis skedde.

I staden Mont-Saint-Martin i nordöstra Frankrike sattes nio byggnader i brand. Bland annat förstördes en förskola och ett center för barn med autism.

24-årige Tom Maiani, boende i staden, satt bakom ratten på sin bil varje natt i tre veckor. Han var rädd att någon skulle tända eld på den.

– Upploppen präglade mig och stärkte mina politiska val. Unga personer vill inte ha kaos i Frankrike, säger Maiani.

ANNONS

Han bestämde sig för att kandidera för ytterhögerpartiet Nationell samling (RN).

Brotten ökade 2023

I Frankrike ökade brottsligheten under 2023, enligt siffror från polisen. En orsak som pekas ut är att narkotikahandeln spridits till franska småstäder.

Oroligheterna, tillsammans med en rad dödliga knivslagsmål mellan tonåringar i vanligtvis lugna städer och byar, har gjort brottslighet och otrygghet till brännande frågor i parlamentsvalet.

Det har gynnat Nationell samling, med Marine Le Pen i spetsen.

I byn Crépol söder om Lyon fördubblade partiet sina resultat i EU-valet i juni. Anledningen anses vara ett våldsdåd i slutet av förra året, då en 16-åring knivhöggs till döds och flera andra skadades då de attackerades utanför en festlokal av ett ungdomsgäng från ett invandrartätt bostadsområde.

"Märkt för livet"

Pierre Didier, som bor i Crépol, berättar att hans barnbarn blev "märkt för livet" av händelsen.

– Innan det var mitt barnbarn öppensinnad och tolerant, nu är han helt för extremhögern. När han når rösträttsåldern kommer han att välja RN, sade han till AFP.

RN-toppen Jordan Bardella, som har siktet inställt på premiärministerposten, har anklagat tonåringarna från det utpekade bostadsområdet för att ha kommit dit "för att knivhugga vita".

Bardella har lovat att göra det lättare att utvisa invandrare som dömts för brott. Han vill även sänka bidragen till föräldrar vars barn upprepade gånger begår brott.

ANNONS

Från vänsteralliansen Nya folkfronten (NFP) vill man istället satsa på att försöka lugna spänningarna mellan polisen och ungdomar med invandrarbakgrund. Bland annat genom att satsa på kommunpolisen.

– Det är för sent. På min gata röstar alla på Nationell samling, säger Crépolbon Jacques Bonoris.

ANNONS