Mulla Omar, som sällan lät sig fotograferas, syns på denna odaterade bild.
Mulla Omar, som sällan lät sig fotograferas, syns på denna odaterade bild.

Bok om talibanledaren kan bli pinsam för USA

Den tidigare talibanledaren mulla Omar gömde sig på gångavstånd från amerikanska militärbaser under flera år, enligt uppgifter i en ny bok. Avslöjandet, om det stämmer, kan bli en pinsam historia för USA:s underrättelsetjänster.

ANNONS
|

Den nederländska journalisten Bette Dam har skrivit en biografi över mulla Omar, som styrde Afghanistan 1996–2001. Därefter var han gruppens ledare under det väpnade motståndet mot Natoinsatsen som störtade talibanernas välde. Biografin bygger delvis på intervjuer med Omars livvakt Jabbar Omari, som ger minst sagt uppseendeväckande uppgifter om var mulla Omar gömde sig efter flykten från Kandahar i slutet av 2001.

Den gängse bilden har hittills varit att talibanledaren tog sig till Pakistan där han levde fram till sin död. Men enligt Jabbar Omari är det inte sant – han och mulla Omar gömde sig enligt Omari inne i Afghanistan under alla år, närmare bestämt i staden Qalat i Zabulregionen, omkring 13 mil nordost om Kandahar.

ANNONS

Sin egen klan

Beslutet att stanna i landet bottnade i misstro mot Pakistans regering enligt Bette Dam.

- Han hade aldrig varit Afghanistans huvudstad Kabul, han kände bara till Kandahar, och gömde sig i sin egen klans område. Han litade mycket mer på klanen än den pakistanska regeringen, som också skickat många talibaner till det amerikanska fånglägret Guantanamo Bay, säger hon till TT.

Familjen som bodde i huset som blev hans första gömställe befann sig naturligtvis i livsfara, inte minst på grund av USA:s prispeng på 10 miljoner dollar på mulla Omars huvud. Men familjen levde i ovisshet om den hemlighetsfulla gästens verkliga identitet, skriver Bette Dam.

Amerikanska soldater var nära att hitta mulla Omar vid två tillfällen, enligt Jabbar Omari. Den första gången befann sig soldaterna utanför huset men tog sig inte in på innergården där livvakten och talibanledaren gömde sig, den andra gången genomsökte de huset men lyckades inte hitta den dolda ingången till mulla Omars rum.

Insjuknade och dog

Omar bestämde sig för att byta gömställe när USA byggde en militärbas bara några hundra meter bort. Senare byggde USA ännu en militärbas endast några kilometer från det nya gömstället, men mulla Omar vågade inte flytta en gång till, enligt livvakten.

ANNONS

Bette Dam skriver att talibanledaren sällan rörde sig utomhus, och att han gömde sig i tunnlar när amerikanskt stridsflyg passerade ovanför. Hon skriver också att mulla Omar vägrade ta emot besök från sin familj, att han fyllde anteckningsböcker med klotter på ett påhittat språk, och att han sällan yttrade sig om världen utanför.

Enligt boken insjuknade mulla Omar i tuberkulos 2013 och avled samma år sedan han vägrat att resa till Pakistan för vård. I juli 2015 bekräftade talibanrörelsen att mulla Omar avlidit två år tidigare.

Uppgiften att Omar stannade i Afghanistan är viktig för att bättre förstå talibanrörelsen, säger Bette Dam.

- Vi vet inte så mycket om talibanerna, och detta fyller ut några av mellanrummen. Mulla Omar var en betydligt större nationalist än jag trodde innan jag började skriva boken. Han hade inget intresse av internationell jihad, i själva verket var han väldigt misstänksam till utländska makter.

Fredssamtal med talibanerna

Avslöjandet riskerar att bli pinsamt för USA, som nu för fredssamtal med talibanerna efter mer än 17 års krig. Bette Dam säger att USA begick tre avgörande misstag i jakten på mulla Omar.

ANNONS

- Soldater och underrättelsepersonal var oftast beväpnade och uniformsklädda när de frågade runt, vilket ledde till att de hade svårt att få civilbefolkningens förtroende. De som fick frågan om de visste var mulla Omar befann sig var rädda för att hamna i fängelse om de svarade ja. Och USA utgick till stor del ifrån att han befann sig i Pakistan och letade inte tillräckligt i Zabulregionen.

Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA vill dock inte kommentera uppgifterna, skriver The Wall Street Journal.

Afghanistans regering dementerar påståendet om mulla Omars vistelseort: "Vi tillbakavisar med kraft detta förvirrade påstående och vi betraktar det som ett försök att skapa och bygga en identitet åt talibanerna och deras utländska välgörare", skriver en talesperson på Twitter enligt nyhetsbyrån AFP.

TT

Fakta: Så gick avslöjandet till

I början av 2018 fick den nederländska journalisten Bette Dam, som arbetade på en biografi om mulla Omar, uppgifter om att afghansk polis hade gripit Omars tidigare livvakt Jabbar Omari.

Dam lyckades ta sig till den hemliga plats där Omari hölls och fick intervjua honom i december i fjol.

Bette Dam kunde bekräfta livvaktens uppgifter genom att intervjua invånare och lokala myndigheter i Qalat där mulla Omar enligt boken gömde sig.

Uppgifterna har publicerats i boken "Op Zoek Naar De Vijand" (Sökandet efter en fiende), som hittills endast har getts ut på nederländska.

Källa: Bette Dam

ANNONS