”All eyes on Rafah” – bilden alla delar

”All eyes on Rafah” är bilden många delar i sociala medier just nu.
Detta efter att Israel genomförde en attack mot ett tältläger utanför staden.
Här är allt vi vet om bakgrunden till den konstruerade bilden.

ANNONS
|

Minst 45 människor dödades i en israelisk flygräd mot ett tältläger utanför staden Rafah i Gaza under söndagen.

Attacken har fördömts brett av ledare världen över. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har beskrivit attacken som ”ett tragiskt misstag”.

Bilder sprids på sociala medier som visar förödelsen i tältlägret efter attacken. Men det är en konstruerad bild som har fått än mer spridning.

Vad betyder All eyes on Rafah?

Miljontals människor har spridit bilden på Instagram det senaste dygnet. Den föreställer ett tältläger där vita tält också formar orden ”All eyes on Rafah”.

Frasen fick fäste i sociala medier i början av maj när israelisk militär tog kontroll över gränsen mellan Gaza och Egypten. Den används för att upplysa omvärlden om våldet mot civila.

ANNONS

Marc Owen Jones studerar desinformation vid Hamad Bin Khalifa-universitet in Qatar och säger till amerikanska NBC att bilden ”definitivt ser ut” att vara AI-genererad.

Han tar bland annat upp att bilden inte ser fotorealistisk ut, att den har ovanliga skuggor och att tältlägret sprider ut sig på ett onaturligt, symmetriskt sätt, något som indikerar upprepning av mönster som är vanligt när AI genererar bilder.

Det har även gjorts en variant av bilden som i stället vill belysa Hamas våld den 7 oktober som utlöste kriget. På den bilden syns en svartklädd maskerad person med automatvapen framför ett litet barn. I bilden står det ”Where were your eyes on october 7?”. Den bilden har inte fått lika stor spridning men i skrivande stund har den delats över 700 000 gånger.

Malaysisk fotograf bakom?

Bakom bilden ”All eyes on Rafah” står Instagramanvändaren ”shahv4012”. På sin hemsida beskriver han sig som fotograf och har ett malaysiskt telefonnummer. Han har en Youtube-kanal där han lagt upp flera videologgar från sina resor.

Göteborgs-Posten har försökt få tag på honom för att få en kommentar om just den här bilden men än så länge har han inte svarat. På sin Instagram-story har han lagt upp flera bilder med budskapet ”All eyes on Rafah” och att det måste bli eldupphör i kriget.

ANNONS

Bilden, som har fått makalös spridning, har delats av en uppsjö av svenska kändisar.

LÄS MER:Stridsvagnar i centrala Rafah – trots domstolsorder

LÄS MER:Demonstranter blockerade Hisingsbron och Brunnsparken

ANNONS