154 katter avlivade – värda miljontals kronor

Taiwanesiska myndigheter avlivade 154 sällsynta smuggelkatter till ett värde av tio miljoner taiwanesiska dollar – motsvarande över tre miljoner svenska kronor – och möts nu av kritik från flera håll.

ANNONS

Taiwanesiska myndigheter har blivit kritiserade för hanteringen av 154 sällsynta katter som smugglades in till ön utanför det kinesiska fastlandet.

Bland raserna fanns ragdoll, brittiskt korthår, persisk-amerikansk korthår och russian blue. Enligt brittiska The Guardian ska värdet på lasten ha legat på tio miljoner taiwanesiska dollar, omkring tre miljoner svenska kronor.

Katterna hittades i 62 burar på en fiskebåt och beslagtogs av kustbevakningen. Men då djurens ursprung inte gick att fastställa avlivades dem, ett beslut som fått kritik på asiatiska sociala medier och av djurrättsorganisationer.

Presidenten kritisk: ”Verkligen sorgligt”

Händelsen har också nått landets regering.

President Tsai Ing-wen, som själv har två katter, beklagade sig över katternas öde i ett Facebook-inlägg.

ANNONS

”Det är verkligen sorgligt att behöva avliva djur som smugglas in ovaccinerade. Väldigt många människor har även dessa pälsklädda barn i sina hem, och vi delar samma känsla”, skriver Tsai Ing-wen.

Vidare skriver statschefen att hon har en förståelse för varför katterna avlivades samtidigt som hon vill se hårdare straff för smugglare.

”Alla dessa liv har gått förlorade på grund av smugglarnas själviskhet. Jag fördömer starkt smugglarna och deras försök till egenvinning. Det aktiva valet att inte följa lagen resulterade i förlusten av liv!”

Taiwans president Tsai Ing-wen.
Taiwans president Tsai Ing-wen. Bild: Chiang Ying-ying

Landets lantbruksminister Chen Chi-chung förklarade resonemanget bakom katternas öde.

– Även efter karantän hade dessa katter kunnat bära på sjukdomar på grund av ett virus långa latensperiod, vilket hade kunnat utgöra ett stort hot mot husdjur och farmdjur i Taiwan, säger Chen till Taipei Times.

Chen Chi-chung utlovade också att Taiwan arbetar med att ändra i lagstiftningen kring djursmuggling där man vill höja bötesbeloppet på brottet till tre miljoner amerikanska dollar.

ANNONS