Ytterligare kritik mot polisen - Louise Nilsson anmäler

Ännu en person från Varberg anmäler Polismyndigheten. På grund av en sjukdomsdiagnos gallrades Louise Nilsson, 29, bort redan innan själva antagningsprocessen ens påbörjats.

ANNONS
|

I december var Varbergsposten först med att berätta om Varbergspolisen Calle Svane som anmält Polismyndigheten till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Detta på grund av att personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) inte kan söka till att bli poliser.

Louise Nilsson, 29, från Varberg reagerade på artikeln då hon kände igen sig i det som hon beskriver som en diskriminerande behandling. Hon har en kronisk autoimmun tarmsjukdom, men med hjälp av medicinering är hon symtomfri.

– Jag sökte till polis för något år sedan. När jag hade svarat på frågor så fick jag direktsvar att jag inte gick vidare. Jag tyckte att det var konstigt, men tänkte inte så mycket mer på det. I höstas sökte jag igen och det blev avslag direkt. Då ringde jag till rekryteringsmyndigheten och fick veta att det var på grund av min sjukdom, säger Louise Nilsson.

ANNONS

Anmäler till DO

Hon tycker att det är diskriminerande och har anmält saken till DO.

– Alla borde få en individuell prövning.

Louise Nilsson tror att de stelbenta antagningsreglerna kan påverka allmänhetens syn på Polismyndigheten generellt.

– Myndigheten dömer ut människor som har vissa sjukdomar. Det blir i princip som att polisen i sig dömer och diskriminerar människor - en stämpel man absolut inte vill ha. Det är inte så många som vill bli poliser idag. Man jobbar dåliga tider, dålig lön, därför är det konstigt att man per automatik utesluter personer som kanske hade blivit utmärkta poliser.

Söker till kustbevakningen

Louise själv har nu siktet inställt på att utbilda sig till kustbevakare.

– Det är det som mitt mål. Där kommer inga frågor när man söker in. Sedan blir man kallad till intervju och då är det möjligt att frågorna kommer där också. Men man blir inte nekad per automatik.

Polismyndigheten har tagit fram antagningskraven i samråd med Rekryteringsmyndighetens medicinska kompetens.

Det pågår en översyn av kraven för att komma in på polisutbildningen. Det är ännu oklart vad det kommer att innebära vid exempelvis NPF eller sjukdomsdiagnoser.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.

ANNONS