Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ytterligare en anställd på sjukhuset smittad

En anställd på dialysavdelningen på sjukhuset i Varberg har smittats. Nu ska samtliga anställda på avdelningen testas. Dessutom ska 70 anställda på intensivvårdsavdelningen i Varberg testas för coronavirus.

Alla som arbetat på intensiven i Varberg under den senaste veckan ska testas för coronavirus. Det meddelade sjukhusledningen vid dagens presskonferens.

Sjukhuset i Varberg vidtar nu ett antal åtgärder för att få bukt med utbrottet av coronasmitta på intensivvårdsavdelningen.

Det var under onsdagen som Hallands Nyheter kunde avslöja att en anställd på intensiven hade konstaterats smittad med corona. Provtagningar gjordes på ytterligare sex anställda, och fyra av dessa har nu konstaterats smittade.

Därför har sjukhusledningen nu fattat beslut om att alla anställda på intensiven som varit i tjänst under den senaste veckan ska testas.

– Här frångår vi lite de rutinerna som gäller i samhället just nu. Vi kommer att provta medarbetare även om de är helt symptomfria. Vi har också gått ut med en tydligare uppmaning om att den med minsta sjukdomskänsla inte ska vara på jobbet, berättade sjukhuschefen Carolina Samuelsson.

– Detta är en kartläggning som är unik för den situation vi är i nu, konstaterar smittskyddsläkaren Maria Löfgren.

På torsdagskvällen gick Hallands sjukhus Varberg ut med ny information. Ett nytt fall av corona har bekräftats. Den här gången rör det en anställd på dialysavdelningen. Personen var senast i tjänst under helgen och enligt genomförd smittspårning har hen sannolikt blivit smittad via kontakt utanför arbetstid med en annan konstaterad smittad person på sjukhuset.

Medarbetare på dialysavdelningen kommer att erbjudas provtagning, det handlar om ett 30-tal personer.

Utbrottet av coronasmitta på intensiven innebär också att resurser på sjukhuset omfördelas. Operationer som inte är nödvändiga skjuts upp.

– Vi har också kontakt med patienter som vistats och vårdats på intensivvårdsavdelningen. Vi kommer att göra en individuell bedömning av de patienterna för provtagning. Patienterna är identifierade och kommer att kontaktas av oss, säger Carolina Samuelsson.

– Vi har provtagit ett antal patienter och ingen har varit positiv, säger Carolina Samuelsson.

– Under föregående vecka fanns det medarbetare som nu visat sig ha covid-19 som vårdade patienter, konstaterar hon.

Perioden som smitta kan ha funnits på intensiven bedöms ha varit från 2-3 mars fram till nu.

– Vi har fem medarbetare som är hemma sjuka. Det påverkar vår förmåga att upprätthålla verksamheten, därför ställer vi om resurser, säger Carolina Samuelsson.

De medarbetare som bedömer sig som friska kommer att fortsätta att arbeta, även de som ingår bland de 70 anställda som ska testas för corona.

– Medarbetare som känner sig fullt friska ska vara på jobbet. Vid minsta tecken på sjukdomskänsla ska man inte vara på jobbet, säger Carolina Samuelsson.

– Det är den balansgång vi har bedömt vara den klokaste just nu för att balansera nyttan med den potentiella risken, säger hon.

– Hela den svenska sjukvården är just nu utmanad, möjligtvis att det här som hänt på Hallands sjukhus är unikt just nu i vare fall, säger Carolina Samuelsson.

Totalt har hittills 32 personer konstaterats blivit smittade av corona i Halland.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här