Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Yngre och äldre bor grannar på växande området Stenen

Tvååker växer i snart sagt alla väderstreck. Nu drar bygget av ytterligare 21 bostadsrätter på Stenen igång. Området växer och ska byggas ut med både parhus, villor, lägenheter och förskola.

Den som närmar sig Tvååker från E 6 får Stenen på vänster sida om stora vägen. Precis vid infarten byggs Stenens förskola. Här finns också sex hus med lägenheter. Tre av dem innehåller bostadsrätter och tre hyresrätter.

Längre bort har de första parhusen tagit form. De ska få sällskap av fler parhus samt villor.

På gården med hyreslägenheter finns en liten lekplats för de yngsta, odlingslådor och ett uterum för fest och samling.

Gunilla Hellström tittar till sina växter på lägenhetens uteplats. Hon har en etta men står i kö för att få en större lägenhet. Hon bodde på Lugnet tidigare och är mycket glad över flytten till Tvååker.

– Här är väldigt fint. Det finns så många fina turer man kan gå här i området. Och kommer man, som jag, från en villa, är det här perfekt. Jag kan gå ut barfota och sätta fötterna i gräset.

Lägenhet på markplan

Eva Eriksson bor också på markplan och kommer också från en villa. Den låg i Spannarp och där har hon bott hela sitt liv innan hon flyttade hit i maj 2019.

– Jag ville flytta någonstans där det fanns service och det gör det ju i Tvååker. Här är lugnt och fridfullt, tycker jag.

Eva Eriksson är en av dem som använt odlingslådorna på gården.

– Jag har både haft potatis, morötter och sallad. Jag är van vid att kunna odla sedan jag hade hus.

Stenens hus har en jordnära färgskala. Bild: Dick Gillberg
Stenens hus har en jordnära färgskala. Bild: Dick Gillberg

På andra sidan gården, i det gula huset, bor Viktor Ahlström med sambo och dotter.

Förskolan ska bli klar i år

– Här är riktigt shysst. Vi bodde i det röda huset tidigare men flyttade när vi fick vår dotter. Nu har vi en trea på 73 kvadratmeter och vi betalar ungefär 8000 kronor för den. Det är helt okej, det är ju nyproduktion, säger han.

– Uteplatsen och lekplatsen är bland det vi uppskattar bäst. Och så byggs det ju en förskola här. Vår lilla tjej ska börja förskolan till hösten och vi hoppas att hon kommer kunna få plats där.

Fler bostäder ska byggas

Stenen består just nu av 39 hyreslägenheter och 18 bostadsrättslägenheter. Ytterligare 21 bostadsrätter har just börjat byggas. Med dem kommer lägenhetsproduktionen att vara färdig.

När Stenen är färdigbyggt kommer området därutöver att ha 26 bostäder i parhus samt fem villor genom försäljning från Etikhus. 21 villor ska komma till genom försäljning från den kommunala tomtkön.

Odlingslådorna vilar över vintern. Bild: Dick Gillberg
Odlingslådorna vilar över vintern. Bild: Dick Gillberg

Området kommer till efter en kommunal markanvisning där enbart Etikhus – som nu bygger – visade intresse.

Etikhus bygger

– Det tar lite tid innan ett nytt område sätter sig men det känns väldigt positivt. Vi får positiva indikationer från marknaden, säger Ulf Werner på Etikhus.

– Vår vision har varit att det ska vara en mångfald av människor i området och så har det blivit så här långt. Så blir det när man bygger både hyresrätter, bostadsrätter, parhus och villor.

Ulf Werner, Etikhus. Bild: Annika Karlbom
Ulf Werner, Etikhus. Bild: Annika Karlbom

Att varken villorna eller parhusen är slutsålda är helt som väntat, säger Ulf Werner. Parhusen och villorna har den stil som är bestämd för Stenen; lite lantlig och med förutbestämda fasadfärger att välja bland, vilket han säger kan locka många men stöta bort andra som kanske inte gillar just den typen av hus.

– Försäljningen ser ut som vi hade förväntat oss. Vi var medvetna om att det skulle ta lite längre tid att sälja bostäderna här än vad det gör inne i stan.

Kommunen började erbjuda sina tomter till köande i den kommunala tomtkön strax efter sommaren. En tomt är såld så här långt, och det är enligt Leif Andersson på samhällsutvecklingskontoret, ungefär vad man hade räknat med.

– Det är mycket som spelar in när någon ska köpa en tomt, säger han.

LÄS MER: Villatomter säljs för runt 900 000 kronor

LÄS MER: Klart vilka som blir först att bygga konceptförskolorna

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här