William Stålbom startar restaurangkök hemma

Han är kock och lagar mat hemma i köket – till familjen men också till försäljning.
– Jag har tänkt på det här länge och nu är det dags, säger William Stålbom.

ANNONS

Efternamnet kanske är bekant för dem som vistas i Falkenberg och brukar gå på Stålboms konditori. Williams morfar var den förste bagaren och den som startade affärsverksamheten.

– Det är delvis på grund av honom som jag gör det här nu. Han trodde alltid på mig, att jag skulle klara av det. Jag tror att man ska göra det man älskar, precis som morfar gjorde.

Redan som nioåring började William att laga mat hemma i sina föräldrars kök.

– De lät mig göra det jag ville och var också väldigt uppmuntrande. De fick stå ut med mina gröna pannkakor och andra experimentella rätter som jag tillagade, säger William.

ANNONS

Sjukdomen kom i vägen

William brinner för god mat av god kvalité. Hans filosofi är att det ska vara bra råvaror men också vara enkelt.

– Jag vill erbjuda vällagad mat, som inte kommer från kyldisken, till ett rimligt pris. Det gör mig glad.

Det var under pandemin då han, på grund av arbetsbrist, blev uppsagd från sitt jobb som distriktschef på ett hygienföretag som idén om att starta eget föddes. Sedan kom en svår sjukdom emellan som satte stopp för planerna.

– Mitt immunförsvar försvann och jag blev inlagd på IVA i Göteborg där jag fick stanna i två veckor. Jag fick en kraftig cortisonbehandling och var nära att dö men klarade mig mirakulöst, berättar William.

Riktigt varför han drabbades av sjukdomstillståndet som kallas för Stevens-Johnson syndrom har inte läkarna kunnat ge svar på. Efter ett år är han nu så frisk att han i mitten av augusti kan starta sitt företag.

– Jag drömde tidigt i livet om att bli kock och det är roligt att kunna starta något som följer mitt etiska tänkande att det ska vara färska bra råvaror, att grönsaker är odlade på ett bra sätt och att köttet kommer från djur som har mått bra.

Förbereder för starten

Just nu håller han på att förbereda inför starten av sitt företag Lunch-hjälpen. Det kan tyckas svårt att laga mat till försäljning hemma i köket men William Stålbom tycker att han har en gedigen plan och har redan fått tillstånd från kommunen.

ANNONS

– Jag har byggt ett förråd på altanen som rymmer både kyl och frys och har köpt in köksutrustning som jag behöver.

I köket står ouppackade lådor med mikrovågsugn, grytor för långsam kokning, så kallade slow cookers, riskokare och annat som krävs. William Stålbom räknar med att laga 50-160 rätter per dag i köket hemma i Bläshammar, främst för avhämtning men till viss del också för utkörning.

– Jag har upp till tre timmar under dagen då jag kan köra ut mat och jag beräknar att jag ska kunna leverera 30 matlådor på det sättet.

ANNONS