Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

White Guide-juryn gillade maten på Breareds förskola

Breareds förskola kom på andra plats i tre kategorier när White Guide Junior utsåg Sveriges bästa förskole- och skolkök.
– Det är så fint så jag dör, säger förskolekocken Carolina Sivertsson när hon läser motiveringen.

Förskolan i Breared är ett personalkooperativ och maten är viktig. Allt lagas från grunden och råvarorna kommer ofta från närområdet.

– Jag tycker jag kan hålla ner svinnet när jag vet precis vad jag har i och jag kan använda det igen utan att undra vad det innehåller. Jag såg någon på instagram som sa om rester ”se dem som legobitar, man kan alltid bygga nytt av dem”, säger Carolina Sivertsson.

Morötter som blir över kan bli en ingrediens i sås eller bröd. Potatismos och gröt har hon också ofta som en grund när hon bakar bröd.

Potatis är månadens tema

Just den här månaden är det potatis som är i fokus på förskolan. Några potatisar ligger på en bricka och vissa har prytts med stora ögon som tittar på oss.

– Vi tar in det lite överallt. Det ligger potatisar på avdelningarna, potatispusslet har plockats fram och de sjunger sånger om potatis. Potatistryck var det någon som kom på att man kunde göra också.

På menyn märks det genom att det står stort vilka potatissorter som serveras. ”Baby-Lou”, ”Belana”, ”King Edward” och ”Sparrispotatis” finns med på veckans meny.

– Barnen får se att sorterna kan smaka olika. Men potatis är inte något som barnen är rädda för att smaka på. Förra månaden hade vi pumpa där de kanske ser det mer som något man leker med än något man äter.

Personalresa till Helsingborg för White Guide Junior

Pumpasoppa och pumpapuré var några av de saker barnen fick smaka.

– Det är roligt med sånt som inte barnen tycker är självklara. Brysselkål kan till exempel vara lika främmande för barn som en insekt för oss. Ska man äta det här? tänker de.

Hela personalen åkte till Helsingborg i september när White Guide Junior skulle offentliggöra vinnarna i de olika kategorierna. Breareds förskola var nominerade i tre kategorier; ”Årets förskolekök”, ”Årets förskolekock” och ”Årets gastronomiska rektor”. Dessutom var rätten ”Ängamat” med som kandidat för årets skolmaträtt.

– Det var föreläsningar på dagen och på kvällen var de gala med glitter och glamour. De ropade upp de som kommit etta, två och trea i alla kategorier och i alla de som vi var nominerade i ropades vi upp. Det var så nära, säger Carolina Sivertsson.

Det blev en andraplats bland 20 nominerade, i alla tre kategorierna, och för årets rätt utsågs en vinnare och alla andra kom tvåa, så näst bäst även där.

Juryn provåt wallenbergare

Inför tävlingen kom en jury ut och provåt i köket. Det var inte sagt exakt när de skulle komma, men en torsdag dök de upp.

– Det var wallenbergare, de tyckte det var supergott, säger Carolina Sivertsson.

”Bland det godaste vi ätit i år” står det i motiveringen i den bok som skickats ut till de nominerade efteråt.

Nu är det snart dags att skicka in ansökan till nästa års tävling.

– Det är nytt för nästa år att det avgörs genom en kocktävling där man lagar mat på plats. Det skrämmer lite, men det går säkert. Årets gala var superrolig, vi var helt överlyckliga, säger hon.

Utdrag ur motiveringarna från White Guide Junior

Årets förskolekök, Breareds förskola, plats 2: ”Det är omöjligt att inte bli berörd av den fina samhörigheten mellan personal och barn på denna Reggio-Emilia-inspirerade förskola. Kanske bidrar det faktum att Breareds förskola är ett personalkooperativ? Och nu är det dags för lunch! Dagens rätt är en wallenbergare med potatismos, smält smör, lingon, ärtor samt inlagda gurkor som tillför en perfekt syrlighet till en annars lite tung rätt. Det smakar sublimt – bland det godaste vi ätit i år!”

Årets förskolekock, Carolina Sivertsson, plats 2: ”Carolina älskar att utmana både sig själv och sina gäster med kryddor och texturer, dessutom är hon en hejare på att återvinna råvaror. En exceptionellt komplett kock!”

Årets gastronomiska rektor, Katarina Johansson Lindberg med styrelse, plats 2: ”Att det numera finns MatLab på alla avdelningar, där barnen kan utforska råvarorna på ett kreativt sätt, och att det odlas, smakas och diskuteras mat, är till stor del Katarinas förtjänst.”

LÄS OCKSÅ: Breareds förskola är nominerad i White Guide Junior 2022

LÄS OCKSÅ: Förskola i Varberg till semifinal i stor mattävling

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här