Wendel minns Undret i Varberg – 75 år sen största tennisfesten

Undret i Varberg är ett begrepp som överlevt. Men hur många vet vad det handlar om? Den här veckan är det 75 år sedan tennisfesten avgjordes på den nu försvunna idrottsarenan.

ANNONS

Det kanske inte är många som har en aning som att Davis Cup Europafinal en gång avgjordes i lilla Varberg. Och att Sverige dagarna före finalen mötte USA i en tennislandskamp.

Ännu mindre har många yngre Varbergsbor inte en aning om att det fanns en liten mysig behändig centercourt placerad bakom (!) Varmbadhuset. Tittar du in bakom det gula friskvårdshuset vid Societetsparken ser du garage.

För inte så gräsligt länge sedan spelades det tennis där. Men då hade träet i den gamla läktaren murknat ihop och blivit grådaskigt. Det fanns tydligen inte så stora behov av att behålla banan. Det saknades även ett folkligt intresse att bevara arenan med den klassiska tennisbanan. Varbergs Tennisklubb prioriterade den fräscha anläggningen som finns i stenbrottet vid Simstadion nära Varbergs fästning. Kvar vid platsen finns en liten minnestavla vid Fästningsgatan. Det är allt.

ANNONS

Men det finns människor som minns den stora Europafinalen som åt på att gå åt pipan för Sveriges del. Jugoslavien ledde matchen med 2–0. Men på den tredje dagen hade Sverige ofattbart nog vänt ett nästan ointagligt underläge i matchen – där av Undret i Varberg. Torsten Johansson och Lennart Bergelin var hjältar mot jugoslaverna Mitic och Palada.

Han såg den dramatiska finalen

Vi har hittat en man som såg den dramatiska finalen i Davis Cup – i Varberg 14-17 juli 1946. Wendel Henricson var där, före detta åkeriägare och Varbergsbo, uppväxt vid Engelbrektsgatan och under lång tid bosatt vid Hästhaga.

– Jag minns ganska mycket. Jag satt på den östra läktaren och det var jävligt varmt. Jag fick solsting. Det kokade i grytan. Jag har så starkt för mig att han (Gustaf V) satt med ryggen mot badhuset. Och så var det precis fullt.

Värme växlades med ösregn ena dagen. Matchen fick avbrytas.

Tennismatchen lockade 2 400 åskådare under finaldagen med hundratals åskådare utanför. Bland de som fick biljetter fanns finanskungen Marcus Wallenberg och legendariske reportern Torsten Tegnér.

Tennisen växte som sport efter det här. Varberg kunde arrangera arrangemang. Bergelin blev sedermera tränare till en viss Björn Borg.

Inför landskamperna sa köpman Uno Andersson i Varbergsposten 1946: ”Det här är ju strålande bra. Utan tvekan sommarens höjdpunkt. Och tänk vad mycket det betyder inte bara för badorten som sådan utan också rent merkantilt sett.”

ANNONS

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS