Warberg Tomateria startar kaféverksamhet i vår

Warberg Tomateria bygger ut och startar kaféverksamhet.
– Vi vill att fler ska hitta hit, säger Raimo Einosson.

ANNONS

Ägaren till Warberg Tomat ändrade för några år sedan namnet till Warberg Tomateria med syfte att göra stället till ett utflyktsmål. Verksamheten drivs av Raimo Einosson och Bodil Andersson. Tomatodlingen, som alltid varit Raimo Einossons avdelning, utökades till en gårdsbutik där man förutom att köpa tomater nu också kan handla bröd och bakverk och annat mathantverk, ofta lokalt framställt.

Förra året anställdes Amanda Bertilsson som butikschef.

– Det är jättebra att vi kunde anställa henne för jag är en odlare och är egentligen inte så mycket för gårdsbutiken men eftersom vi är små var det den vägen vi kunde gå när vi inte ville utöka odlingen ännu mer, säger Raimo.

ANNONS

Plats för 50 gäster inomhus

Nu har de gjutit bottenplattan till en tillbyggnad där det kommer att bli kafé.

– Kaféet kommer att byggas ihop med den befintliga byggnaden, säger Raimo.

Tillbyggnaden är på 300 kvadratmeter och ska kunna hysa ett 50-tal kafégäster inne och lika många utomhus under sommarhalvåret.

– Vi tycker att det är bra att kunna göra så här så att fler kan komma hit. Vi har samarbete med Hallands matgille för att utveckla kaféverksamheten och hoppas också kunna ordna bussturer hit. Man ska både kunna dricka kaffe och beställa en lättare måltid men också kunna ta en rundvandring bland odlingarna, säger Raimo.

Omogna gröna tomater

Än så länge finns inga mogna tomater i växthuset men de är på gång. Tomatplantorna är ungefär 120 centimeter höga och på några ställen hänger det gröna tomater i plantorna. Humlorna, som utgör en naturlig del av odlingsprocessen, är just nu i full gång med att pollinera.

– Vi vill undvika växtgifter och har det man kallar för biologiskt växthus. Ekologiskt kan vi inte kalla oss eftersom vi odlar på kokosfiber, förklarar Raimo.

Senare skörd i år

Planen är att kafédelen ska kunna öppna i slutet av maj men än är det mycket kvar att göra.

– Vi har funderat och planlagt i en månad ungefär för hur inredningen ska se ut. Vi vill att inredningen ska stämma överens med vår verksamhet. Det blir inget växthus men man ska få den känslan i kaféet, säger Amanda.

ANNONS

Tomaterna har blivit dyrare

Liksom för många andra så ställer de höga el- och energipriserna till det en del för odlingen. Risken är att priset på ett kilo tomater blir betydligt högre i år än tidigare.

– Det har varit en 30-procentig höjning av priset för tomater i butik de senaste veckorna men vi räknar med att sälja tomaterna till ett pris som ligger femton procent över fjolårets pris. Vi gör vad vi kan för minska energiförbrukningen, har sänkt värmen i växthuset och dragit ner på ljuset. I år mognar tomaterna därför något senare. De blir nog klara i slutet av april, säger Raimo.

ANNONS