Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vid 07-tiden var det folktomt vid vattentanken vid Arena Varberg. Bild: Annika Karlbom/Alma Tallborn
Vid 07-tiden var det folktomt vid vattentanken vid Arena Varberg. Bild: Annika Karlbom/Alma Tallborn

Vivab uppmanar: Fortsätt att spara på vattnet

Varbergsborna får tillbaka vatten i kranarna under torsdagsmorgonen, men produktionen pågår med begränsad kapacitet. Vivab uppmanar därför invånarna att vara sparsamma med vattnet under det närmsta dygnet.

Vattenläget blev kritiskt i Varbergs kommun under onsdagskvällen efter en vattenläcka, som upptäcktes redan natten mellan tisdagen och onsdagen. Under onsdagskvällen började vattnet sina i allt fler kranar runt om i kommunen och Vivab uppmanade till att användningen av vatten bör ske sparsamt.

Vivabs arbete har pågått under hela natten och Catarina Linnér, produktionschef för dricksvatten på Vivab, bekräftar under torsdagsmorgonen att produktionen är i gång igen.

– Vi har fått i gång leveransen ut till kund, men vi producerar med begränsad kapacitet. Om alla fortsätter som om ingenting har hänt, och duschar och kör tvättmaskiner och diskmaskiner, så hinner vi inte producera så mycket vatten som går åt. För att vattnet ska räcka till mat, dryck och hygien behöver vi alla hjälpas åt att vara lite sparsamma, säger hon.

Läs mer: Nödvattentankar placeras placeras ut vid Arena Varberg

Vattenproduktionen i Varberg går igenom dubbla ledningar. Catarina Linnér uppger att de klarar sig på en ledning. Att produktionen är begränsad beror på att smutsigt vatten har kommit in i vattenverket.

– Det måste vi rena och det kräver mer vatten, säger Linnér.

Hur kommer det smutsiga vattnet in?

– Det kommer från den ledningen som är hel. I en råvattenledning faller det ut lite avlagringar och när det blir så stort flöde så hänger det med in med vattnet.

Under natten har Vivab planerat för att sätta i gång med lagningen av den trasiga vattenledningen. Arbetet kommer att fortsätta under torsdagen.

– Vi har satt in maskiner och sätter i gång med att laga.

Hur länge väntas Varbergsborna behöva vara sparsamma med vattnet?

– Jag skulle säga under det närmsta dygnet. Då kommer det att vara kritiskt läge. Det är vår bedömning just nu, säger Catarina Linnér.

Flera vattentankar har placerats ut: En vid Arena Varberg, en vid sporthallen på Håsten och två vid brandstationen.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här