Vivab storsatsar – Getteröverket ska bli oas

Med anledning av att Varberg snabbt växer vill Vivab utvidga sin reningsverksamhet. Därför storsatsar det kommunala bolaget nu för att göra Getteröverket till en öppen klimatneutral oas.
– Vi vill att det ska vara något välkomnande och spännande som bidrar till stadens attraktivitet, säger vd:n Margareta Björksund-Tuominen.

ANNONS
|

I dagens läge är Getteröverket i mångt och mycket en grå inhägnad anläggning i klassisk industriell anda.

Men i takt med att Varberg expanderar har Vivab sett ett allt större behov av att öka reningsverkets kapacitet – och även öppna upp området för allmänheten.

Därför görs nu en nytänkande storsatsning med visionen om att bli en ”spektakulär god granne”.

– Vi är ute efter att vara en naturlig länk till omgivningen. När du i framtiden kommer från Västerport och följer aktivitetsstråket in här kommer du beträda en oas med vatten och grönska, säger Alexander Keucken, forsknings- och utvecklingschef.

Styrelseordföranden Peter Sjöholm tillägger:

ANNONS

– Vi har tänkt lägga en gång- och cykelbana rakt genom anläggningen för att tillgängliggöra hela området. Då kommer vi ha stora fönster för att man ska kunna se vad som händer inne i anläggningen. Då kan vi informera om vad vi gör och hur viktigt det är för framtiden.

Planen är att skapa en anläggning som kan flyta ihop med den natursköna omgivningen, och göra det till en attraktiv plats snarare än avskräckande.

– I dag upplever vi att anläggningen kan ses som en barriär och vi vill komma ifrån det tänket, menar Margareta Björksund-Tuominen.

– Anläggningen kommer inte höras, lukta eller se tråkig ut som den gör nu, hävdar Alexander Keucken.

Kommer bedriva ”watermining”

Utöver det kommer den nya satsningen även innebära en stor teknisk utveckling, då Getteröverket kommer ägna sig åt så kallad ”watermining”.

– Det innebär att man extraherar alla nyttigheter som finns i avloppsvattnet, såsom värmeenergi, organiskt material, cellulosa, växtnäring, och omvandlar till exempelvis råvaror. Då kan vi uppnå målet om att vara klimatneutrala och energipositiva, säger forsknings- och utvecklingschefen innan han fortsätter:

– Allt eftersom kommer vi komplettera med avancerad reningsteknik, vilket innebär att vi kommer närmre och närmre dricksvattenkvalitet. Inom kort kommer vi definitivt uppnå ”tekniskt vatten”, alltså vatten som kan avlasta dricksvattensystemet och användas till stora industrier till exempel.

ANNONS

För att så småningom nå den vision som skapats är de medvetna om att behöva hantera vissa hinder längs vägen.

– I närtid har vi en utmaning i att komplettera nuvarande rening med ett fjärde reningssteg, och detta arbete har vi redan påbörjat sedan ett år tillbaka. En annan utmaning är hur vi ska revitalisera Monarkdiket. Det är ett ganska olustigt vattendrag nu, men vi ser en stor potential att kunna fräscha upp här med hjälp av vattnet som vi själva släpper ut.

Perifer till värdeskapande verksamhet

Hur ser det ut rent ekonomiskt?

– Det är klart att det inte är gratis, men jag vill betona helhetsperspektivet, att detta lyfter hela stadsdelen. Från att vara en perifer verksamhet till att helt plötsligt bli något som är värdeskapande, påstår Alexander Keucken.

– Varje del är en utmaning i sig, men syftet är att uppnå en bättre miljö och kvalitet. Då får man längs vägen göra bedömningen för vad som är värt att göra och när, menar vd:n Margareta Björksund-Tuominen.

Målbilden som Vivab satt upp för projektet är att allt ska vara färdigt om tio år.

– Det finns en stor vilja och görs stora insatser för att lyckas med detta, säger Alexander Keucken.

– Vi måste tro på detta, och vi är helt övertygade om att det här kommer tillföra något till området, avslutar styrelseordföranden Peter Sjöholm.

ANNONS

LÄS MER:Vattenleverantören om det ”rör-iga” men livsviktiga arbetet

LÄS MER:Avfallets väg i Falkenberg och Varberg - från papperskorg till biogas

LÄS MER:Ätran reningsverk ska få översvämningsvall

ANNONS