Vitryska barn mötte havet för första gången

Nastia Ivanova har hela handen full av musselskal. Hon plockar med dem försiktigt. Studerar den skimrande insidan. Och den lite ruggiga utsidan. Hon ska ta med sig skalen hem. Ett minne från hennes första möte med havet.

ANNONS
|

Nastia Ivanova är en av 27 vitryska barn som besöker Horred i tre veckor. Inbjudna av föreningar och Svenska kyrkans församling i Horred. Nu är det dags för det första strandbesöket - på Barnens badstrand i Varberg.

Men det är lite kallt - det bli inga dopp i dag. Hemma i Ivenetz är det 37° grader i skuggan så Varbergs badväder imponerar inte på barnen och de fem vitryska ledarna. Det gör däremot havet.

Och sältan, snäckskalen, de döda krabborna, maneterna.

- De såg lite äckliga ut i början, säger Natallia Finkovskaya medan hon klappar en manet i strandbrynet.

ANNONS

- Men egentligen är de ju bara vackra.

Alla barnen är med i den ortodoxa församlingen i Ivenetz. Tidigare åkte barn från församlingen på sommarläger till Smögen, men för tre år sedan var det dags för Horred att ta över. Besöket i år är det andra i ordningen.

Med på stranden är Victor Peregudov, präst från Ivenetz. Han berättar ivrigt via tolk om hur församlingen håller på att bygga en kyrka hemma i Ivenetz för pengar som skänkts från bland annat församlingen i Horred.

Han berättar också om fattigdomen i Vitryssland - hur kyrkan i Ivenetz ordnar gratis middagar och delar ut kläder och skor. Men framförallt berättar han om barnen. Och det radioaktiva nedfallet från Tjernobyl som fortfarande påverkar livet i Vitryssland.

- Det är en mycket viktig resa för barnen. Det är en chans att bli bra. Få äta hälsosam mat. Andas frisk luft. Våra läkare kan se att barnen blir bättre efter en vistelse utomlands, säger Victor Peregudov.

I stort sett hela Horred är engagerat i besöket säger Lena Gustafsson, diakon i Horreds församling. Mat, transporter och aktiviteter. Allt har ordnats och planerats av Horredsborna. Och innan barnen åker tillbaka i början av augusti kommer de bland annat att besöka Marks fågelklubb på Getterön, Liseberg och djurparken i Borås. De ska också besöka Smögen i tre dagar.

ANNONS

- Lisebergsbesöket är väl det som barnen pratar mest om. Men jag vet inte, havet är kanske det de kommer ihåg mest när de blir äldre, säger Lennart Åberg, engagerad Horredsbo.

JÖRGEN TIGER

0340-62 90 00
ANNONS