Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

”Visar på att vi gör någonting rätt för framtiden”

Vad har en bandyklubb, en bostadsrättsförening och ett energibolag gemensamt? Jo, alla prisas de för sitt arbete inom jämställdhet och hållbarhet.

Varje år delar kommunen ut pris till några som har varit framstående inom hållbarhet och jämställdhet. Det är allmänheten som får nominera och juryn, bestående av två representanter från kultur- och fritidsnämnden, en från näringslivs- och destinationskontoret och en från Varbergs Föreningsservice, som slutligen avgör. I år har jämställdhetspriset gått till Sunvära Sportklubb där en del av motiveringen lyder: ”I en sport som på riksnivå har 22% kvinnliga föreningsaktiva ligger klubben på 36%.”

– Vi har väl satsat på att vara så jämställda som vi kan, och erbjuda samma verksamhet oavsett om det är tjejer eller killar. Det är bara självklart för oss, säger Göran Karlsson, ordförande för Sunvära Sportklubb.

Konkret handlar det om att ha samma förutsättningar för såväl herr- som damlandslaget när det kommer träningstider, material och tilldelning av resurser.

– Vi har en vision om att vara en välorganiserad och jämställd klubb. Det är inget märkvärdigt med det och vi har inget särskilt jämställdhetsprogram, jag gillar inte hyllvärmare, säger Göran Karlsson.

Även bostadsrättsföreningen Brearedslyckan 1 har prisats. I deras fall för det hållbarhetsarbete som föreningen bedriver. En del av motiveringen lyder. ”... är en bostadsrättsförening som ligger i framkant och vågar satsa på hållbara investeringar.”

– Det är en rolig uppskattning för oss som bostadsrättsförening och det visar på att vi gör någonting rätt för framtiden, säger Jan Högberg, ordförande för föreningen.

I bostadsrätten är man måna om att göra så mycket som möjligt själva, och vara så oberoende som möjligt av hjälp utifrån. Man har gjort 35 laddstationer för alla bilar i parkeringsgaraget, och även en på parkeringen utanför där det står en poolbil från Bildepån. För tillfället sätter man även upp solceller på taket.

– Vi har verkligen tänkt att vi ska bära oss själva. Det är delvis för miljöns skull men det finns också en ekonomisk aspekt i det, säger Jan Högberg.

Varbergs energi fick även de pris för hållbarhet, och där lyder en del av motiveringen: ”Varberg Energi har länge varit en pionjär inom förnybara energialternativ och har nu nått målet att vara 100 % fossilfri i egen verksamhet.”

Pristagarna får 15 000 kronor och ett diplom.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här