Virvla köpte fransk bulldogg – kände inte till hälsoproblemen

När Virvla Janehag såg bilden på valpen Freja blev hon kär. Nu har hon haft sin franska bulldogg i fem år.
– Jag var naiv när jag köpte henne men har haft tur som fått en hund med bra gener, säger hon.

ANNONS

Virvla Janehag har älskat hundar sedan hon var liten, men det var först för fem år sedan som hon själv skaffade en. Det var när hon såg en bild på nätet av en valp av rasen fransk bulldogg som hon slog till. Ett impulsivt beslut, berättar Virvla.

– Jag köpte henne väldigt spontant och visste ingenting om rasen innan jag bestämde mig. Det var innan de blev så populära och jag hade inte träffat på någon i Varberg tidigare.

Freja väckte uppmärksamhet var hon än gick, men inte bara positiv sådan. En dag, när Virvla var ute på promenad med Freja, blev hon stoppad av en dam.

ANNONS

– Hon frågade hur jag kunnat ta beslut om att köpa en fransk bulldogg och undrade om jag visste hur de avlas, berättar Virvla.

Virvla Janehag insåg att hon egentligen inte visste så mycket om hundrasen och började läsa på.

”Jag var naiv”

– Så här i efterhand kan jag fundera över varför jag inte läste på om rasen i förväg. Vi kollade upp nosen och andningen det första vi gjorde efter det. Om hon hade mått dåligt hade det varit jättehemskt. Man vill ju inte gå omkring på stan med en hund som andas som om den hade svår astma, då mår man ju dåligt själv.

Freja blev undersökt av en veterinär som konstaterade att hunden inte hade några svåra andningsproblem.

– Jag var naiv när jag köpte men som tur är har jag fått en hund med bra gener, säger Virvla.

Eftersom hon äger en ”fralla” som den franska bulldoggen kallas, är hon uppmärksam på just den rasen.

– Jag reagerar mest på att många är så överviktiga. Bara för att de gillar att sova kan de inte ligga i soffan hela tiden. De här hundarna är väldigt lekfulla och behöver aktivitet.

Blir duschad på magen

En del trubbnosiga hundar snarkar även då de är vakna.

ANNONS

– Det gör Freja också, hon grymtar som en gris. Om hunden har andningsproblem och dessutom är överviktig blir det jättejobbigt för den.

På sommaren då det är varmt är det extra viktigt att se efter hur hunden mår. Det gäller för alla hundar men särskilt för trubbnosiga, som har svårare att kyla ner sig.

– Jag märker att hon blir slö, tungan hänger och hon flämtar väldigt mycket. Tyvärr gillar hon inte kylfiltar men vi går inga långa promenader på sommaren och hon får bada ofta och blir duschad på magen, säger Virvla Janehag.

Hon säger att hunden kostar mer än en bil. Försäkringen är dyr och självrisken hög. Dessutom drabbas de ofta av andra hälsoproblem, förklarar Virvla.

– De får lätt cancer och drabbas av allergier. De kan också få höftproblem och får ofta förlösas med kejsarsnitt om de avlas på. Jag har haft tur som har fått en så frisk hund.

ANNONS