Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Micael Andersson/arkiv 2019
Bild: Micael Andersson/arkiv 2019

Vinter-Göran väntar på att bygga is på Sjöaremossen

Spänningens dagar stundar kring Sjöaremossen. Snart planeras isen att läggas. Det ser han fram mot, Göran Karlsson, ordförande i Sunvära. – Det tror fan det, men det blir ju inte mycket matcher för oss.

Elitserien ska spelas som en stängd serie kommande säsong. Det innebär att Frillesås Bandyklubb inte riskerar att åka ur – oavsett resultat.

Hallands första största klubb Sunvära SK spelar i division 1 västra, bandyns tredjeliga. Den serien drar inte igång förrän efter nyår.

Det är ungefär som i gamla tider. Inte alls så tidig säsongsstart som annars.

– Förr startade ju serierna annandag jul eller vid nyår. Jag minns när jag debuterade, nyårsdagen 1961. Då var det lugnt firande på nyår.

Omvald ordförande

Göran Karlsson – eller Vinter-Göran som han kallas – bor på Vintergården – omvaldes som ordförande på årsmötet i augusti.

– Jag gör inte så mycket, fördelar mest arbetet. Vi har många andra som gör jobbet. Jag går mest som vaktmästare i klubbhuset. Jag kan gå där. Ibland ser jag kanske nån, ibland möter jag ingen alls. Det passar ju bra när man ska undvika att träffa folk.

Stoppar många från spel

Bandyförbundet förmedlade i förra veckan restriktioner angående verksamheter. Eliten får köra. Även verksamhet för ungdomar födda 2005 eller senare är tillåtet.

– Det är svårt att motivera folk om man inte får träna, men jag vet att de hade ett uppkopplat möte där tränarna gick ut med direktiv om att köra individuell träning.

Damlaget med ny kraft

Sunväras damlag har bra fart. Stina Ysing, svensk världsmästare i Kina, renoverar och bosätter sig i ett hus tillsammans med Frillesåsspelaren Fredrik Johansson. Det innebär att hon ska lära ut och utveckla Sunväras damlag. Det kan behövas.

– Det såg inte så bra ut ett tag, men den del knutar löstes, säger Göran Karlsson.

Tre spelare från förra spelårets damlag släpper Sunvära för studier på annan ort. Det finns förhoppningar att någon gång få igång Camilla Johansson, nybliven mamma tidigare i år.

Hur ser det ut hos herrarna då?

– Det är bra stämning i truppen i och med att det är Värökillar allihop, säger Göran Karlsson och tillägger:

– Vi kom tvåa i vintras men det blir nog ett mellanår i år. Det roliga är att vi fått upp tre 19-åringar som går in i truppen.

Och så har vi det där med isen. Göran Karlsson antyder att det kan vara dags att formera arbetslagen till helgen. Väderleksrapporterna talar om minusgrader och gynnsamt väder. Arbetsmetoderna måste följas noga för att det inte ska bli problem. Det gäller att ha med vaktmästare en eller nån som har varit med många år som kontrollerar att det blir blött överallt. Det är väldigt viktigt att man fryser isen nerifrån rören. Annars får man in luft som isolerar.

Har det hänt att ni misslyckats?

– Jag tror att det har hänt två gånger under 40 år. En gång – i mitten av 1980-talet – var vi för heta – och oerfarna. Vi fick in luft i systemet och då smälte det.

Mellan varven ska det linjeras och frysa på nytt.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här