Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Vinnande Varbergsband hoppar på bussen mot studion

För tio månader sedan ekade första riffet i replokalen. Ett riff som sedermera klingade ut i segeryra i den halländska upplagan av tävlingen Livekarusellen. Ynglingarna i bandet Linje 615 spelade hem en nyckel till studion och ett finalsnurr i Riksfestival 2020-karusellen.

Ny klass, ny skola, nytt umgänge och nytt band. I augusti förra året satt Lucas Svahn på busslinje 615 som knyter samman hemmet i Bua med PS-gymnasiet i Varberg. Några veckor in på första läsåret skulle sifferkombinationen 615 ta honom på en helt annan resa. Tillsammans med tre nyfunna klasskompisar, och en trummis i tredje ring på samma estetiska program, var bandet komplett.

– Det finns inget djupt och filosofiskt bakom bandnamnet, säger Lucas Svahn med ett skratt.

– Vi hade börjat skriva på en låt och behövde ett namn. Vi kastade idéer och då poppade det bara upp, återger gitarristen och sångaren Axel Andersson om namnvalet.

Första låten “Blåa jeans, blåa ögon” öppnade upp studiodörren efter framgången i musiktävlingen Livekarusellen där Linje 615 segrade i den halländska distriktsfinalen.

– Den är simpel men effektiv. Det är vår första låt så det är klart att den har blivit speciell för oss, säger Lucas Svahn om vinnarlåten.

I och med segern kan bandet kvittera ut priset som avser tolv timmar i inspelningsstudion.

– Vi funderar mycket på vad vi hinner göra på tolv timmar. Vi vill göra en singel och släppa på Spotify så att folk kan lyssna, säger Axel Andersson.

Linje 615 är kvalificerade för Livekarusellens Sverigefinal “Riksfestivalen 2020”, som skulle ägt rum i Falun, men som sker digitalt i sommar med anledning av corona-pandemin.

I soffan på Centralens mötesplats för ungdomar har tre av fem bandmedlemmar slagit sig till ro för att diskutera nytt material. I trion återfinns “Årets scenpersonlighet”, ett pris som Livekarusellens jury belönade basisten Lage Rundqvist med.

– Vi har bara kul på scen. Jag tänker inte så mycket på det. Det bara kommer naturligt. När jag går på scen kommer jag aldrig ihåg det efteråt. Det är som en minneslucka eftersom man är så inne i det rent känslomässigt, säger Lage Rundqvist.

Kent, Håkan Hellström Gyllene Tider nämns som gemensamma influenser för bandet som enhet. Individuellt skiljer sig musikpreferenserna utanför replokalen.

– Det är det som gör det kul. Även om vi gillar musiken som vi gör tillsammans har vi alla väldigt olika smak. Jag tror ändå att vi enas när vi träffas och spelar, säger Lage Rundqvist.

Att sätta kurs på bussens musikaliska färdriktning är inte okomplicerat.

– Det är svårt att bestämma sig för en grej. Alla låtar är inte likadana, de har väldigt olika sound, säger Axel Andersson.

Soundet är inget som oroar Lage Rundqvist:

– Det kan ta flera år och flera album innan ett band hittar sitt sound.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här