Vindkraftsprojektet i Derome bröt mot villkor

Länsstyrelsen konstaterar att Varberg Energimarknad bröt mot ett villkor i miljötillståndet i samband med att skog avverkades för att bygga två av vindkraftverken i Västra Derome.

ANNONS
|

De boende i Torpa och Västra Derome har protesterat kraftigt mot att det ska byggas sex vindkraftverk i området och har fått stöd av Naturskyddsföreningen i Varberg.

Hittills har protesterna inte lett till att myndigheterna stoppar projektet men nyligen kom länsstyrelsen fram till att Varberg Energimarknad brutit mot ett villkor i miljötillståndet.

Det gäller de två nordligaste verken i vindkraftsparken där villkoret var att anläggningsarbeten inte fick utföras mellan 20 maj och 15 september, men träd avverkades ändå som en förberedelse för att bygga fundament och en väg mellan de båda verken.

Villkoret var för att skydda den rödlistade nattskärans häckning.

ANNONS

I somras påtalade Naturskyddsföreningen att Varberg Energimarknad bröt mot villkoret och krävde att kommunen skulle stoppa anläggningsarbetena men miljö- och hälsoskyddsnämnden, som är tillsynsmyndighet, beslutade att inte vidta några åtgärder. I det läget överklagade Naturskyddsföreningen beslutet till länsstyrelsen, som nyligen gav kommunen bakläxa.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att miljö- och hälsoskyddsnämnden inte i tillräcklig utsträckning har kontrollerat om villkoret efterlevts och har heller inte vidtagit de åtgärder som krävts. Enligt länsstyrelsen kan överträdelsen av villkoret som Varberg Energimarknad gjort sig skyldig till även vara fråga om ett brott.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden får nu tillbaka ärendet för ”erforderliga tillsynsåtgärder” och även om själva brottet mot villkoret inte går att förhindra så säger länsjuristen Ulf Ståhl på länsstyrelsen att en av åtgärderna kan bli en åtalsanmälan mot Varberg Energimarknad.

ANNONS