Vinden gjorde susen i Apelviken

En gråmulen morgon sprack upp och lockade alla åldrar till Apelviken. Skimboard, surf och skejt var på schemat under Surfers day.

ANNONS
|

Färglada flaggor vajar längs med vägen till Apelviken. I den meterhöga öppningen från en lastbil står Alicia Modiggård Åhl, 9 år, beredd att kasta sig utför rampen som ställts upp med stöd av lastpallar. Hennes t-shirt fladdrar i vinden när hon tippar kroppstyngden framåt, åker ner för rampen och svänger runt några småramper.

Allt började med att hon provade på en tjejskejtinggrupp förra hösten. Efter det har hon tagit med sporten in i familjen. Hennes pappa Micke Åhl var med på träningarna, men kunde inte hålla sig kvar på sidan av rampen.

– Jag började skejta jag med, det var så jag kom in på det, säger han.

ANNONS

Sen har det bara rullat på. Nu skejtar alla fyra i familjen och för Micke har intresset vuxit. Det blir åkturer under lunchen på jobbet eller om kvällarna. Nyligen kom de hem från en semesterresa i Sydeuropa, där de på hemvägen sökte upp ramper i Frankrike, Tyskland och Danmark.

– I Sverige har intresset för skejt exploderat på senare tid, men i Europa ligger man ytterligare lite längre fram, säger Micke Åhl.

Det årliga eventet anordnas av Surfers Paradise och är kostnadsfritt. Besökarna kan bland annat prova på surf, skejt, skimboard och SUP, och det märks att intresset är stort för stora som små. I ett tält på stranden ligger listor med namnunderskrifter. Kurserna för surfskolan är redan fulltecknade och hela familjer har skrivit upp sig, berättar en av funktionärerna i tältet.

Lite längre bort vid ett vattendrag på stranden håller skimboardgänget till. José Martinez är en av de som tar sats och springer för att landa på brädan och glida fram. Han har det i kroppen. Som 10-åring åkte han mycket skimboard, men nu var det åtta år sen han senast stod på brädan.

– Man glömmer inte. Men det är viktigt att landa med båda fötterna på samtidigt. Man kan tappa balansen, ramla baklänges och göra sig illa, säger han.

ANNONS

I dag är inte förutsättningarna de bästa för att stå på skimboardbrädan någon längre tid, men man ta sig fram upp till 70 meter på brädan, berättar José Martinez. Mot slutet av dagen ska han delta i surfpaddeltävlingen.

Men dagen slutar inte där. Många har ytterligare något att se fram emot under kvällen då Petter gör en spelning på Majas vid Havet. Först ska det dock skejtas en hel del mer. Speakerrösten i högtalarna hörs ända bort till den stora parkeringen.

– Skejta hårt, skejta fett, så blir ni grymma!

ANNONS