Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Villainbrotten ökade förra året

Inbrott i villor och lägenheter ökade 2013 jämfört med året innan. Smycken, surfplattor och bärbara datorer är åtråvärt stöldgods. Sådan teknik finns det numera gott om även på skolorna där inbrotten också blev fler.

Säkrare lägenhets- och entrédörrar samt bättre lås har gjort att inbrotten i lägenheter minskat de senaste åren, i stället ger sig tjuvarna allt oftare på villor.

Polisens statistik över anmälda brott 2013 visar att båda typerna ökade förra året, men att inbrotten i villor och radhus är vanligare. Altandörren är husens svaga punkt - den forceras på sekunder.

– Det är det vanligaste sättet som tjuvarna tar sig in på. Felet med altandörrarna är att de är för lätta att bryta upp, det är för enkla lås i dem, säger Peter Erlandsen, närpolischef i Varberg.

Vanligt är också att fönster helt lyfts bort från fasaden i nyare hus.

Inbrotten delas in olika kategorier. En del begås spontant, oftast av missbrukare som behöver snabba pengar. Andra är mer planerade och då sker ofta fler i samma område under en kort tid. En del av stöldgodset säljs i landet, en del utomlands.

– De här inbrottstyperna i samverkan med varandra har gett en ökning 2013. Det finns en ökad internationalisering, i och med EU är gränserna öppna och därmed lättare att begå brott över landsgränser, förklarar Erlandsen.

Bara fyra, fem procent av inbrotten i Halland klaras upp. I Varberg är siffran ännu lägre.

– Det är en alldeles för låg nivå, där måste vi bli bättre. Vi måste jobba mer effektivt med förebyggande insatser som grannsamverkan och larm.

Men att brotten inte är prioriterade håller Peter Erlandsen inte med om.

– De hör till en av våra viktigaste uppgifter. Vi följer det dagligdags, finns det en tendens till flera inbrott i ett område ökar vi exempelvis tillsynen där.

Förutom grannsamverkan, säkra lås och bra larm är det också viktigt att som privatperson tänka på att inte lämna ut för mycket information om semesterresor och inköp på sociala medier. Något som görs alldeles för lättvindigt i dag, enligt Erlandsen.

Polisen uppmanar även folk att höra av sig när de exempelvis ser en misstänkt bil cirkulera i ett område. Sådana uppgifter kommer ofta inte fram förrän det är för sent.

– Är det så att man ser något som verkar misstänkt, ring 112. Det behöver inte vara akut, det räcker med en pågående händelse.

Eftertraktat stöldgods är bland annat smycken och dyr lättransporterad teknik, som surfplattor och bärbara datorer. Förra året drabbades flera skolor i kommunen av inbrott där just bärbara datorer stals.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här