Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efterlyser hårdare tag. I Malin Johanssons drömvärld skulle det råda totalförbud för privatpersoner att smälla smällare och skjuta fyrverkerier, inte bara för egna hunden Lycees skull, utan även för alla andra fyrbenta varelser och raketrädda människor.

Vill totalförbjuda smällare

Förbjud smällare och fyrverkeripjäser utanför anvisad tid och plats. Det är kontentan av en förslag som skickats in till kommunstyrelsen.– Regler finns men de följs inte, säger Malin Johansson från Rolfstorp.

Att hundar inte mår bra av smällare och raketer är knappast någon nyhet. När ett hotell vid Arlanda - där det som vid alla flygplatser råder fyrverkeriförbud - för tre år sedan började med hundanpassade nyårsfirande blev det succé. I Göteborg har ett hotell vid Göteborg City Airport hakat på och när ett hotell vid Malmö Airport inför nyår i år gjorde det samma såldes biljetterna ut så fort det blev känt.

Malin Johansson, som driver företaget Hundnörderiet, berättar om en kunds hund som mår mycket dåligt när det drar igång inför nyår eller Valborg.

– Hon ligger och skakar, hyperventilerar, är okontaktbar och försöker fly. Även trygga hundar kan bli rädda, berättar hon.

– Det är många hundar som försöker springa bort. Min egen hund är inte ljudrädd men jag har ändå dubbla selar på för att hon inte ska göra det när vi går ut kring nyår.

Skrivelsen som bland annat Malin skickat in till kommunen har kommit till på initiativ av Svenska Kennelklubben som driver kampanjen Smällarupproret. I den förordar man ett allmänt fyrverkeriförbud annat än vid traditionella högtider som valborg och nyår och att det bara ska få lov att ske på av kommunen godkända platser. Regler som egentligen redan finns i den lokala ordningsföreskriften, men där efterlevnaden är dålig.

– I mina drömmars värld skulle det vara ett totalförbud för privatpersoner. Det bästa vore om kommunerna hade haft hand om det.

Med sig när vi möts har Malin den nio veckor gamla pyreneiska vallhunden Lycce, en hund hon haft i en vecka.

– Han fick stanna kvar hos uppfödaren under nyår just på grund av smällarna, även om jag har turen att bo i Rolfstorp där det bara smälls på själva nyårsafton.

Trots att hennes vuxna hund inte är särskilt rädd för smällare förberedde hon sig noga inför nyårsafton. De gick inte ut efter att det blivit mörkt, de drog ned gardinerna, hade volymen på tv:n uppskruvad och hade något extra gott för hunden att tugga på till tolvslaget. Nu ska hon också börja träna Lycce inför kommande vedermödor.

– Jag ska ljudträna honom genom att till exempel göra egna ljud, ge honom mat på kastrullock så att det skramlar när han äter, leksaker som låter och spela en cd-skiva med fyrverkerier. Koppla ihop ljuden med något positivt som mat och lek

– Det är viktigt att man börjar i tid. En del kommer med hunden en månad innan nyår och vill träna men det tar lång tid, Jag tycker man ska börja ett halvår innan.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här