Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vill skriva av Peder Skrivares skuld

Alliansens skolpolitiker föreslår att PS-gymnasiets skuld på 12,9 miljoner skrivs av. - Vi gör bedömningen att man inte klarar att fortsätta spara, säger Eva Pehrsson-Karlsson (C), nämndsledamot.

I fjol gav fullmäktige barn- och utbildningsnämnden tre år på sig att komma till rätta med underskottet på PS-gymnasiet. Förra året var det 19 miljoner och ett åtgärdspaket med bland annat mer arbetstid för lärarna och minskad personal sattes in.

I mars väntas ett nytt åtgärdspaket i samband med att det redovisas hur många som sökt de olika programmen. När 2013 års budget nu sammanfattas står det klart att cirka två tredjedelar, 12,9 miljoner, återstår att spara.

Nämnden flaggar för att det kommer att bli mycket hårt och har därför enats om att gå till fullmäktige och begära att skulden avskrivs i samband med bokslutsarbetet.

- Vi befarar att det blir för tufft för gymnasiet att göra samma sak som förra året igen, det oroar oss vilka konsekvenserna skulle bli, säger Eva Pehrsson-Karlsson.

Hon menar att det blir för ansträngt för gymnasiet att klara budgeten samtidigt som den ska klara av att beta av skulden - och det i ett läge när elevantalet fortsätter att sjunka, vilket ger en lägre tilldelning.

- Vi önskar bli av med skulden eftersom den är en tung börda för gymnasiet. Det är viktigt att de kan ha rätt bemanning och rätt antal kvadratmeter lokaler, säger Micael Åkesson (M), ordförande.

Eva Pehrsson-Karlsson understryker att gymnasiet hittills har jobbat hårt för att bli av med underskottet, men tror inte att det går att låta nedbantningen fortsätta utan att kvaliteten påverkas.

- Det är också viktigt att vi långsiktigt har en beredskap för att möta behovet när elevkullarna ökar igen, säger hon.

Socialdemokraterna välkomnar alliansens förslag om en avskrivning och står bakom det.

- Det ligger i linje med det vi sagt tidigare; att man måste tillskjuta medel. Redan inför budgeten 2013 lade vi ett förslag om att stötta gymnasiet med mer pengar, säger Jeanette Qvist (S), vice nämndsordförande.

Men om nämnden inte får gehör för sin önskan i kommunstyrelsen riskerar flera gymnasieprogram att behöva läggas ner i vår, befarar hon.

- Jag kan tänka mig att det handlar om två, tre program som då måste läggas ner.

Nämnden har dessutom enats om att begära avskrivning för oförutsedda kostnader på 19 miljoner kronor 2013.

De oväntade utgifterna handlar exempelvis om fler antal nyanlända i skolorna, ökade kostnader för inventarier och åtgärder i arbetsmiljön i samband med omorganisationen samt om fler barn i behov av särskilt stöd.

Räknar man bort gymnasiets underskott hade barn- och utbildningsnämnden i stort sett en budget i balans 2013.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här