Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

"Allt handlar om politik, att våga investera pengar i de som kommer till Sverige. Det finns så mycket kompetens hos människorna som kommer hit. Folk gillar varandra, det spelar ingen roll om man är svart eller vit", säger Mawia Hussien.

"Vill man så klarar man allt"

Mawia Hussien från Eritrea vill stanna i Varberg. Men när asylboendet Mäshult utanför Skällinge läggs ner riskerar han att hamna i en annan del av landet.

Mawia Hussiens berättelse är egentligen en positiv sådan. Han har lärt sig språket, har skaffat sig många vänner och har tre jobb. 

Men bostadsbristen och nedläggningen av Mäshult i maj riskerar att ställa allt på ända. 
Mawia Hussien kom till Sverige i december 2015. Först hamnade han på Migrationsverkets förvar i Kållered, några dagar senare slussades han vidare till Mäshult utanför Skällinge.

Han var redan från början fast besluten att ta sig över språkliga hinder och försöka förstå och lära sig av omgivningen. Varje dag tog han bussen in till biblioteket i Varberg för att lära sig svenska. 

– Det var jättesvårt i början. Men vill man ha något så klarar man allt. Som nyanländ i ett land är det jätteviktigt att få lära sig om landets tradition och bakgrund för att komma in i samhället, säger Mawia Hussien.

Han lärde sig prata allt bättre svenska och efter en tid fick han timanställning som fritidsledare i kommunen. 

Från politiskt håll pratas det mycket om vikten av att få jobb för att komma in i det svenska samhället. Men utan de fyra sista siffrorna i personnumret är det inte så enkelt.
Krävde personnummer

Redan när arbetsgivaren skulle lägga in Mawia i lönesystemet uppstod problem. Systemet krävde de fyra sista siffrorna i personnumret. Till slut ordnades det hela med att hans chef skrev ett analogt kontrakt på att Mawia skulle arbeta och betala skatt. 

Men när han skulle få ut sin lön uppstod nästa problem. Eftersom han inte hade ett bankkonto fick han en check att lösa ut, vilket han dock inte kunde göra eftersom han saknade legitimation. 

– Jag hade pengar på pappret, men kunde inte få ut dem. Det är klart att det var frustrerande, för det var ingen som hade koll på hur det fungerar. 

Först efter flera månader kunde Mawia äntligen få ut sin lön. Avsaknaden av personnummer sätter också andra begränsningar. Han kan söka körkortstillstånd, men inte köra upp. Han kan inte bli medlem i facket. Men trots alla utmaningar är Mawia positiv.  Det som oroar honom är att Mäshult ska stänga senast den 31 maj.

– Mitt liv är i Varberg, jag känner mycket folk här. En fin stad vid havet med bra människor, det passar mig. Jag kommer att förlora allt om jag måste flytta. 

Hans vänner som bor på Mäshult är även de oroliga och ledsna.

– Det är alltid svårt när man bor länge på ett ställe och blir tvingad att flytta. Man gillar inte Mäshult, men man blir van vid Mäshult, avslutar Mawia Hussien.
Hans förhoppning är att hitta en bostad någonstans i Varbergs kommun. Han har skickat ut ett brev till ett stort antal fastighetsägare. Två har svarat att han ska ställa sig i bostadskö. 
Det har han gjort sedan ett år tillbaka.