Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Christine Björklund och Jessica Gunnarsson vill skapa en bok för alla. ”Man ska kunna läsa den för sina barn. Den ska vara levande, rolig och innehålla många olika delar som exempelvis recept från de äldre”, säger Christine Björklund. Bild: Conny Bengtsson

Vill lyfta äldres livsöden - innan det är för sent

Tanken är att vanliga människor, över 75 år, ska få chansen att berätta om sitt liv och vad som egentligen har varit viktigt i en bok. Innan det är för sent.

Christine Björklund och Jessica Gunnarsson har känt varandra ett par år, bland annat har de barn som går i skolan ihop. Efter ett tag visade det sig att de bar på samma fundering, att äldres livsöden allt för ofta faller i glömska. Eller aldrig ens blir berättade.

– Det här projektet är en gammal dröm som jag har haft. Redan när jag flyttade hemifrån och började arbeta på ett äldreboende så började jag tänka på hur många fantastiska berättelser de äldre har. Man kan bara gå till sig själv. Hur mycket kan jag om mina mor- och farföräldrar? Man har koll på det väsentliga, men andra frågor står obesvarade, säger Jessica Gunnarsson.

Christine Björklund har länge haft en tanke på att lyfta statusen för de äldre i samhället.

– I många andra kulturer lyssnar man på de äldre. Människor bor ofta tillsammans över generationsgränserna medan vi ofta skyfflar in våra äldre på ett ålderdomshem. De äldre sitter inne på fantastiska erfarenheter. De kanske har begått misstag i livet och fått insikter. Det är märkligt att vi inte drar lärdom av dem, säger hon.

Två personer har hittills intervjuats till bokprojektet Innan det är för sent. Det blev två helt olika samtal.

En med en kvinna som kom till Sverige som krigsbarn. Och så ”mannen med fler liv än katten”.

– Där var det fokus på livsinställning. Han är över 80 och har levt tio år med obotlig benmärgscancer. Läkarna gav honom max två år. Han har svår reumatism, varit med om bilolyckor och så mycket annat som är svårt men var världens mest positiva och levnadsglada människa, säger Christine Björklund.

Förutom att intervjuerna kommer att förevigas i bokform, kommer de även att filmas, fotograferas och delvis publiceras på sociala medier.

– Alla ska kunna följa projektet, tanken är att nå ut till de yngre, säger Christine Björklund.

Tanken är att få tag på intervjupersoner över hela landet.

– Nu i början är det naturligt att det blir i närområdet. Men vi har till exempel kollat upp en man i Stockholm som har varit uteliggare och nu har fått sin första bostad. Honom vill vi gärna intervjua, säger Christine Björklund.

Vilka frågor skulle ni själva vilja ställa till äldre anhöriga som gått bort?

– Min mans mormor gick bort för ett år sedan. Hon var en stor del av vår familj och det var kanske mycket det som satte igång drivkraften i projektet för min del. Vi hade väldigt många samtal, men vi frågade nog aldrig om hon skulle vilja ha gjort något annorlunda i livet. Vissa saker håller många äldre för sig själva och en del frågor kan kännas för personliga att ställa som anhörig. Jag och Jessica kan gå in och ställa frågor på ett helt annat sätt, säger Christine Björklund.

Jessica funderar ett tag innan svaret kommer.

– Min mamma har alzheimer och kan inte minnas vem jag är idag. Jag ångrar bland annat att jag inte frågade henne mer om mormor och morfar. Mamma berättade mycket om sin barndom, men hur det var längre tillbaka kom aldrig på tal.

När ska boken vara klar?

– Målet är att den ska vara klar om ett år, säger Christine Björklund.

Minst ett 30-tal berättelser ska vara med.

– Ja, i den första boken ja, säger Jessica och skrattar.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Jessica Gunnarsson 51 år, har en bakgrund som egenföretagare inom reklam och försäljning, men arbetar sedan några år tillbaka med hälsa och energimedicin.

Christine Björklund, 37 år, är journalist och copywriter med passion för att berätta historier och livsöden om ”vanliga” människor

Har du tips om en äldre person som vore intressant att intervjua går det bra att tipsa på [email protected]