Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Vill inspirera andra att strandstäda

"Oavsett vilken dag du går ner till Kåsa, Ankaret eller Apelviken kan du utan problem fylla flertalet säckar med skräp", säger John Nyström.

Det var kärleken till havet som fick surfaren John Nyströms att ta med sig familjen och flytta till Varberg från Stockholm för två år sedan. I dag ägnar han många helger åt att frivilligt plocka skräp längs med stranden.

– Jag älskar att vara vid stranden och havet och är där mycket oavsett. Det blir lätt att kombinera med lite strandstädning, säger han.

”Enkelt att bidra”

På festivalen Hallifornia kom han förra sommaren i kontakt med organisationen Nordic Ocean Watch som jobbar med att ta vara på Nordens hav och som fokuserar på strandstädning.

– Jag följde med dem på en strandstädning som de gjorde tillsammans med Greenpeace och fick inspiration. Det är så enkelt att bidra med ganska små medel, säger han.

Frivilligt ansvar

Det resulterade i att han blev en såkallad ”Ocean watcher” (fritt översatt: havsvakt) vilket innebär att man tar extra ansvar för en viss kuststräcka. Hans sträcka gäller Ankaret mot Apelviken. Där går han ungefär varannan helg och slås av hur mycket plast och annat som slängts eller spolats in från havet.

– Jag bor ganska nära där, så det föll sig naturligt. Oavsett vilken dag du går ner till Kåsa, Ankaret eller Apelviken kan du utan problem fylla flertalet säckar med skräp. Det är lite sjukt. Även om jag går ner nu i helgen kommer det att vara lika mycket där igen nästa vecka, säger han.

”Om alla bara tog upp en sak”

Han hoppas nu att fler kan inspireras och ta med sig soppåsar ut när de ändå tar en strandpromenad.

– Soliga helger ser man väldigt många varbergare som är ute och rör på sig. Det vore jättekul om fler gjorde sig besväret att plocka upp något. Jag förstår att inte alla vill ha säckar med sig och plocka i stor omfattning, men om alla bara tog upp en sak hade det gjort stor skillnad för hur stränderna ser ut, säger han.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

LÄS MER: Plastfritt hav måste bli mer än en dröm

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här