Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats Rydholm hyllar idén med nätverket Öppna företag. BILD: Annika Karlbom

Vill öppna kulturen hos företag

Öppna företag ska förändra både företagskulturer och samhället för att fler ska inse fördelarna med mångfald.

– Öppna företag är absolut inte ett integrationsprojekt – vi jobbar för all typ av öppenhet i näringslivet och i förlängningen i samhället, säger Emma Steinwall som är projektledare på Öppna företag.

I dagsläget är ett 50-tal företag medlemmar och målet är en fördubbling innan året är slut. Nätverket startade i Varberg och håller i evenemang och hjälper företag att utvecklas.
Mats Rydholm på Maleryd fastigheter säger att fördelarna med att vara medlem i nätverket inte går att mäta. För tillfället har företaget vigt två lägenheter till nyanlända hyresgäster (se artikeln intill).

– Vi tycker att de som hyr av oss ska spegla samhället. Vi vill hjälpa dem att komma in i samhället.

– Ska nyanlända integreras behöver de få ett eget hyreskontrakt. Det är en lite större risk för oss som hyresvärd, men om de kommit hit och tjänar egna pengar kan de väl inte vilja annat än att få det att fungera.

En anställd på fastighetsbolaget, som var språkvän med nyanlända, lärde känna en tjej som bodde på ett boende med nästan enbart män.

– Det var inte så trevligt för henne så vi ordnade en lägenhet åt henne, säger Mats Rydholm.

Den andra nyanlända hyresgästens arbetsgivare träffade Mats Rydholm på en träff med Öppna företag. Genom deras möte ordnades en bostad.

Mats Rydholm säger att företaget inte fått några reaktioner från människor som tycker att dessa två fått gå före i bostadskön.

– Men jag kan förstå om det skulle komma sådana reaktioner, säger han.

Vad tjänar Maleryd fastigheter på att vara med i Öppna företag?
– Att samhället utvecklas i en riktning som är bra. Men visst, det handlar även om vad vi vill att företaget ska stå för.

Hur har ni ändrat er företagskultur?
– Gällande integrationsbiten har vi öppnat ögonen och insett att man måste göra något. Vi är ett litet företag och vi gör det lilla vi kan, säger Mats Rydholm.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här