Vilhelm Nilsson-Thorsson föredrar de logiska resonemangen framför funktioner och polynom.
Vilhelm Nilsson-Thorsson föredrar de logiska resonemangen framför funktioner och polynom. Bild: Privat

Vilhelm femma i prestigefylld mattetävling

Varbergaren Vilhelm Nilsson-Thorsson slutade som femma i finalen av den prestigefyllda tävlingen Skolornas Matematiktävling. Nu ska han tävla om att få representera Sverige i matematikolympiaden i Ryssland nästa år.

ANNONS
LocationVarberg||

Skolornas Matematiktävling är en mattetävling för svenska gymnasieelever som har arrangerats varje år sedan 1959.

Peder Skrivares skola i Varberg har, enligt matematiklärarn Olle Olson, deltagit i åtminstone 50 år. Men skolan har sällan haft elever som presterat så bra som 18-årige Vilhelm Nilsson-Thorsson, som slutade på femte plats i årets Sverigefinal.

– Jag satsade på att komma bättre än jag gjorde förra året, det vill säga ta mig till final. Riktigt så här bra trodde jag dock inte att det skulle gå, säger han.

Varje deltävling innehåller sex uppgifter, som man har fem timmar på sig att lösa. I kvartsfinalen kammade Vilhelm Nilsson-Thorsson hem 38 poäng av 42 möjliga.

ANNONS

Tävlar om att representera Sverige i ”Matte-OS”

I april 2021 hålls den nordiska finalen. De sex svenska elever som får best resultat i den kommer att representera Sverige i den internationella matematikolympiaden i Sankt Petersburg i sommar.

Hur förbereder du dig för den nordiska finalen?

– Jag går en korrespondenskurs inför tävlingen, de skickar hem uppgifter var tredje vecka som man löser och skickar tillbaka. Utöver det försöker jag lösa gamla uppgifter på nätet och i böcker.

Finns det någon del som du känner att du behöver träna extra på?

– Just nu känner jag att jag behöver träna lite extra på funktioner och polynom. Det kan vara lite klurigt. Jag gillar de mer logiska resonemangen, som geometri.

ANNONS