Årets sommartema i Varberg kallas ”mitt i historien” och går i rosa toner. Varje år tar Visit Varberg fram ett nytt tema som ska speglas genom olika verksamheter, bland annat kommunens rabatter.
– Det är inte helt lätt att förverkliga i blomsterspråk men vi gör en tolkning, säger Jenny Bergström.
Kaktusplantering sedan kriget
Årets version av kaktusgruppen, planteringen i Engelska parken som varje år hyllar en förening eller organisation i Varberg, hedrar i år kvinnojouren Frideborg. I år fyller den här ideella föreningen 40 år.
– Vi tycker att deras arbete är otroligt viktigt att lyfta fram inte minst med tanke på hur många kvinnor som avlider varje år på grund av våld i nära relationer, säger Jenny Bergström.
Planteras på brickor
En som har jobbat hårt med förverkligandet av föreningens emblem, en kvinna med ett barn på armen, är Lena Kosk.
– Det har tagit två veckor att jobba fram planteringen. Det ska vara symmetriskt och spegla föreningen på bästa sätt.
Kaktusgruppen planteras på något som liknar stora brickor och lyfts sedan upp på ett flak för att köras ut på plats. Det är som ett stort pussel som ska läggas.
– Det är roligt också att den har funnits så länge, ända sidan 1942. Det var bara ett år under kriget då den inte fanns i parken, säger Susanne Kobel som är växthusföreståndare.
Bjuder in i växthuset
I år bjöds dessutom allmänheten in för första gången till kommunens växthus. 50 000 vårlökar som tjänat ut sin roll i blomsterrabatterna skänktes bort och tog slut redan efter en timme.
– Vi bestämde oss för att öppna våra dörrar därför att vi märker av ett stort intresse bland folk. Vi får många telefonsamtal hit, människor är intresserade och nyfikna. Samtidigt är vi stolta över det vi gör och vill gärna visa upp vårt arbete, säger Jenny Bergström.
Många olika sorter
Sedan 1950-talet har kommunen odlat upp egna blommor i växthuset. De små plantorna kommer i pluggar tidig vår när de bara är några centimeter höga. Sedan får de stå i ljus och värme i växthuset och blir omhändertagna med vatten och omsorg.
37 000 blommor finns nu i västhuset av 60 olika namnsorter. Det är tre olika sorters salvia, fyra sorters kanner, två sorters pelargonier och petunior.
– Alla kanske inte vet att vi odlar egna blommor i kommunal regi så det är roligt att få visa upp det vi gör, säger Jenny Bergström.