Eva Hjorth, Inger Berglund, Inger Antonsson och Monica Bonander är upphovskvinnorna bakom initiativet Kvinnokartan. I ett och ett halvt år har de samlat kunskap om kvinnor som har satt sin prägel på Varberg, och placerat ut dem på en karta över staden med tillhörande information om var och en.
– Vi har spånat efter kvinnor som har satt sin prägel här i Varberg, både bland vanliga, enkla kvinnor och lite mer berömda, säger Monica Bonander.
”Ligger i tiden”
Alla kvinnor i kartan är sådana som inte längre lever, och de har valt att ha med sådana som är födda från 1800 och framåt. Idén med en kvinnokarta fick de från andra orter där det också har gjorts. Initiativet kom från Eva Hjorth.
– Det finns i bland annat Stockholm, Göteborg och Sundsvall. Jag är engagerad i kvinnofrågor genom bland annat kvinnojouren så jag ville göra något liknande här, säger hon.
– Det ligger i tiden nu också när kvinnor haft rösträtt i hundra år, säger Inger Berglund.
Glada barn och barnbarn
Bland de 25 kvinnorna kan nämnas ”Astrid på Skäret” som blev flygplatsvakt på Getterön 1938, trots att hon var ensam sökande till tjänsten bland 500 män. Även konstcyklisten Birgitta Freytag och kaféinnehavaren Inga Reuterwall tål att nämnas med spännande historier. Under arbetets gång har gruppen läst flera böcker om sin lokalhistoria och intervjuat anhöriga.
– De anhöriga har varit väldigt positiva och blivit glada för att vi skrivit om deras mammor, farmödrar och fastrar, säger Eva Hjorth.
Projektet har de gjort som en studiecirkel inom Studiefrämjandet. Under lördagen presenterade de kartan på Evenemangsplatsen på Kulturhuset Komedianten.
– Vi hoppas det ska sprida sig och att någon annan kanske ska får en idé om att fortsätta uppmärksamma kvinnor som inte hörs och syns så mycket, det tycker jag är jätteviktigt, säger Inger Berglund.
Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten.
Fler nyheter om Varberg hittar du här
De senaste lokala bostadsköpen hittar du här