Hoppas på friska lamm. Fårbonden Mia Hedberg har fått lära sig att hjälpa till när lamm ska födas och haft många lamningar där fostren varit missbildade sedan de drabbats av virussjukdomen Schmallenberg.
Hoppas på friska lamm. Fårbonden Mia Hedberg har fått lära sig att hjälpa till när lamm ska födas och haft många lamningar där fostren varit missbildade sedan de drabbats av virussjukdomen Schmallenberg.

Viktig kunskap i sjukdomstider

Ett för Sverige nytt virus, Schmallenberg, har drabbat många fårbönder hårt. – Det är inte så roligt att dra ut det ena dödfödda lammet efter det andra, säger Mia Hedberg.

ANNONS
|

Hon sadlade om från sjukvården för fyra år sedan och är numera fårbonde i Gödestad med 190 tackor. Härom dagen bistod hon länsstyrelsen och veterinär AnnaMaria Olhav när det hölls lamningskurs på Björkängs vägkrog. Ett 30-tal fårbönder tog chansen att lära sig mer om virussjukdomen Schmallenberg, hur man kan tolka hur tackan mår och vad som behöver göras inför och under lamningen.

– Intresset är stort och nu har vi haft ett 60-tal på de här kurserna, säger länsstyrelsens kursledare Elisabeth Giselsson.

Veterinär AnnaMaria Olhav inleder med ett par timmars teoripass och filmvisning. Det handlar mycket om Schmall­enberg, viruset som sprids via svidknott och som det ännu inte finns någon bot mot.

ANNONS

Viruset orsakar stor skada, fostren missbildas med krokiga och defekta leder, ofta leder virusinfektionen till att lammen dör som foster. Schmallenberg drabbar alla idisslare, även nötkreatur och getter.

– Det blir också betydligt svårare att förlösa missbildade lamm än normala lamm. Därför är det viktigt att lära sig mer om vad man själv kan göra och vara väl förberedd, säger AnnaMaria Olhav.

Efter teorin följer det praktiska passet. Det är då fårbönderna ska få lära sig hur det går till att bistå en tacka när hon ska lamma och allt inte står rätt till.

– Det är en viktig kunskap att ha, särskilt nu när det är fler tackor som behöver hjälp, säger AnnaMaria Olhav.

Mia Hedberg, som förverkligat sin dröm och blivit fårbonde, har redan bistått många tackor och plockat ut många lamm som drabbats av viruset. Lamm som ligger i felaktig fosterställning och med missbildade leder.

– Ja, är det något jag blivit bra på i vinter så är det just det, säger hon. Första gången var det lite obehagligt, man är rädd att skada lammet.

Det tycks som om de tackor som betäcks tidigt under säsongen för lamning i januari drabbas värst. De som betäcks senare, då säsongen för svidknott i det närmaste är över, klarar sig bättre.

ANNONS

– Jag hoppas jag har något roligare att se fram emot, säger Mia Hedberg. Jag har ett 70-tal tackor som ska lamma i april och jag hoppas att de inte har drabbats på samma sätt.

Lönsamheten i branschen är som inom det övriga jordbruket – det är kärvt. Viruset Schmallenberg lägger ytterligare börda på näringen.

– Jag har förlorat 40 lamm och en tacka i vinter så det är klart att jag ibland funderat på vad jag håller på med, säger Mia Hedberg. Men som sagt, nu hoppas jag det blir roligare i vår.

ANNONS