Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

"Vi vill skriva oss här på campingen"

Ulla och Bengt Karlsson älskar friheten som kommer med campinglivet. Tillsammans har de rest runt i Europa och upptäckt campingplatser under 20 års tid. Allra bäst trivs de dock på en anläggning precis runt hörnet – så bra att de vill ha Läjets camping som hemadress.


I en lite avskild del av campingen breder en enorm svart husbil ut sig. Längs ena långsidan får två solstolar plats bredvid ett svart tält som ramar in en sittgrupp och en grill. Ett modernt tillfälligt hem som står i kontrast till den vanligaste campingsynen – kompakta, vita husvagnar med färgglada förtält. Så är inte Ulla och Bengt Karlsson särdeles konventionellt lagda utan gör saker på sitt eget vis. De har nämligen en tanke om att sälja sin lägenhet i Varberg och skriva sig på Läjets camping. 
– Vi förbereder oss för ålderdomen, säger Bengt Karlsson. 

Egentligen startade den resan för ett par år sedan. Medan Ulla arbetar med redovisning sedan länge har Bengt ett par ombytliga år bakom sig. De bodde i Frillesås och Bengt startade upp Frilles Café och Bistro. 
– Det var en gammal dröm att öppna restaurang och att få skapa något i det lilla samhället, säger Bengt.
Ett projekt i tuffaste laget berättar han. Långa arbetsdagar och allt högre tempo gjorde att han kände sig nära gränsen. 
– Jag höll på att jobba ihjäl mig, säger Bengt.
Ulla fyller i att det var tufft också för förhållandet. 
– Det var katastrofalt, vi hann aldrig ses, säger hon. 
2013 blev ett förändringens år. Då bestämde de sig för att sälja restaurangen och flytta till Varberg.
– Det blev en vändpunkt. Vi frågade oss själva om det verkligen var det här vi skulle hålla på med, säger Bengt Karlsson.

Först köpte de en lägenhet i Göingegården i norra Varberg. Året efter det köpte de ett hus i Torrevieja i Spanien. Steg för steg infriar de sina visioner om framtiden, om hur livet ska se ut på äldre dagar. 
– Vi filar på känslan av att bo i Spanien året runt. Men vi går långsamt framåt. Näst på tur blir att sälja lägenheten här i Varberg och bo åtta månader i Spanien och fyra på campingen här, säger Bengt Karlsson. 
Ett helt naturligt alternativ för det impulsiva paret men kanske inte för alla. Att bo på knappt 40 kvadratmeter som rullar fram låter inte helt förenligt med ett bekvämt pensionärsliv. Men det är inte högsta prioritet för Ulla och Bengt. 
– Våra vänner brukar säga att de knappt vet var vi bor. Men det är inte så viktigt för oss att ha ett hem. Det viktiga är att leva, säger Bengt. 
Många av komponenterna som berikar deras liv hittar de just på det tätbefolkade området söder om Varberg. 
– Det är en fantastisk camping. Det är så nära havet och det är lätt att cykla in till stan. För oss är det lättare att släppa lägenheten än att släppa husbilslivet, säger Bengt Karlsson.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här